Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pályázatokon nyertek a letenyei szőlő- és gyümölcstermesztők

A letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete és a Borbarát Hölgyek Társasága szombaton az Öreg-hegyi boronapincénél rendezte meg ünnepi programját. A program során sor került a Magyar Falu Program pályázaton elnyert eszközök átadására, a boronapince új térburkolatának használatba vételére és az ez évi borbírálat díjkiosztójára is.

A civil szervezet konzorciumvezetőként egy korábbi vidékfejlesztési pályázatnak köszönhetően a boronapince környékét szilárd-, valamint térkő burkolattal látta el. A Magyar Falu Program "Falusi Civil Alap" alprogramjában pedig 1,8 millió forint összegben különböző eszközöket szereztek be, úgy mint sátrak, sörpad-szettek, teraszfűtő hőgomba, 150 literes saválló hordó, utánfutó, borhűtő, mely pályázatról Somogyi András, az egyesület elnöke beszélt.

letenye-szolo-es-gyumolcstermesztok-egyesulete-2021.jpg

(Somogyi András egyesületi elnök beszámolt a sikeres pályázatokról)

Török Henrik, a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület irodavezetője a megnyert vidékfejlesztési pályázat részleteit ismertette a közösség tagjai számára, majd Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szólt a letenyei borbírálatról és az ott szerzett tapasztalatokról.
Ezt követően Aigner Géza letenyei plébános megáldotta az új eszközöket és szólt Szent Donátról, a borvidék védőszentjéről, melynek legközelebbi szobra a közeli Kistolmácson található.

A rendezvényen Farkas Szilárd letenyei polgármester többek között szólt a falu program jelentőségéről, valamint ismertette az önkormányzat által nyert pályázatokat. Ehhez kapcsolódva kiemelte, az évek óta megoldandó Öreg-hegyi út felújításának fontosságát is. Az útfelújításra szintén vidékfejlesztési programból kívánnak forrást lehívni Zajk önkormányzatával együtt, mivel a falu programban benyújtott letenyei pályázatra sajnos nem ítéltek meg támogatást.

A rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott a tavaszi, 43. letenyei borbírálaton elért eredmények ismertetésére és a díjak átadására. A 139 nevezett borból 120 fehér, 10 vörös és 9 rozé volt. A nedűk közül 33 arany, 68 ezüst, 35 bronz minősítést érdemelt ki, három pedig oklevelet kapott. A város bora megtisztelő címet ezúttal Somogyi Tibor 2020-as évjáratú cserszegi fűszeresének ítélte oda a tavasszal a zsűri.