Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.01

Ovis Márton napi lámpás járás Letenyén

Az idén (november 11-én) 9. alkalommal került megrendezésre a Letenyei Hóvirág Óvoda szervezésével a Márton napi lámpás járást. A kezdeti elképzelés, remény valóra vált, hiszen már tényleg hagyományőrzésről beszélhetünk.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-1.jpg

Felkerestük a Letenyei Szentháromság Plébánia plébánosát, Aigner Gézát, valamint a Kolping Otthon vezetőjét, Vlasicsné Hermán Gabriellát, akik ötleteikkel, részvételükkel segítették a rendezvényünk még tartalmasabbá tételét.

Márton püspökre emlékeztünk, akinek az életéről már sokat hallottak a gyerekek, és mindez megelevenedett a vetítő vásznon az óvoda udvarán.Színes képek meséltek a történetről, és a plébános úr a gyerekek szerepjátékával tette valóságossá, érdekessé a márton-kifli lényegét. Szép példája ez az egymás iránti szeretetnek, egymás segítésének.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-3.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-4.jpg

Az óvodás gyerekek az óvodapedagógusok vezetésével bemutatták műsorukat. Dalos körjátékok, versek, mondókák hangzottak el Mártonról, a ludakról, az ide kapcsolódó népi hiedelmekről. A lámpás menet az óvodából indult, a Kárpáti utcai Kolping Otthon előtt is elvonult. Az ott dolgozók meglepetéssel szolgáltak, dal és szép látvány fogadott bennünket.Visszatért a kígyózó lámpafény az óvodába, és kezdetét vette a táncház, Végh Lászlóné vezetésével.

Nagyon jó hangulatban ropták együtt szülők, gyerekek, óvónők a táncot, majd jó étvággyal elfogyasztottuk a sok finomságot, amivel az óvoda dolgozói, és a szülők leptek meg bennünket. Kézzel készített képekkel, liba bábokkal kedveskedtek a gyerekeknek  - tudtuk meg Csökölyné Tóth Ágota óvónőtől.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-5.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-6.jpg

Az óvoda és a szervezők ezúton mondanak köszönetet mindenkinek, aki hozzásegítette az intézményt, a rendezvény sikeréhez. A bevétel a gyermekek játékkészletét bővíti majd, karácsonyi meglepetésként. (Fotók: Mészáros T. László)