Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.05

Orosz műgyűjtő ajándékozott festményeket egy letenyei festőművésznő alkotásaiból Letenyének

Az idei év nyarán Dmitry Dubitskiy orosz műgyűjtő kereste meg Letenye Város Önkormányzatát, hogy a letenyei születésű festő, grafikus, karikaturista Kalivioda Kata képeiből állandó tárlatot alakítson ki a városban. Az állandó kiállítás létrehozásához az augusztus 20-i városi ünnepségen Dmitriy Dubitskiy kettő, Kalivoda Kata (Letenye, 1877. április 6. - Szurdokpüspöki, 1936. május 11.) festő, grafikus, karikaturista által készített képet, alkotást adományozott a városnak.  Az ajándékba kapott képek jelenleg a városi könyvtárban tekinthetők meg.

Ma délelőtt a letenyei városházán ismét lehetőségünk volt találkozni Dmitriy Dubitskiy orosz műgyűjtővel, aki 3 újabb alkotást és egy könyvet mutatott be, majd ajánlott fel a városnak, melyet Dömők József igazgató úrral tekintettünk meg. A találkozó alkalmával elhangzott, hogy a koronavírus járványhelyzet alakulását figyelembe véve, amennyiben a jogszabályok is lehetővé teszik, akkor a Magyar Kultúra Napját tűztük ki a képek hivatalos átadásának időpontjára.

letenye-kalivoda-kata-kiallitas-1.jpg

letenye-kalivoda-kata-kiallitas-2.jpg

Kalivoda Kata Budapesten (1895–1899) a Mintarajziskolában Aggházy Gyula, majd a női festőiskolában Deák-Ébner Lajos növendéke. Münchenben, majd Párizsban Jean Paul Laurens-nél tanult tovább. 1907-től életképeivel (Templomba menők, Kendőpróbálók, Búcsúsok a templomban, Első áldozás) vett részt kiállításokon. Arc- és tájképfestészettel foglalkozott, A Műcsarnok, és a Nemzeti Szalon tematikus és gyűjteményes kiállításain rendszeresen részt vett.

1913-tól Budapesten az Eötvös utcában női festőiskolát vezetett. Először 1911-ben, később 1918-ban a Nemzeti Szalon megrendezte gyűjteményes kiállítását. Ugyanitt 1928-ban is gyűjteményes kiállítással jelentkezett. 1930-ban a Nemzeti Szalon Árpád-házi szentek-kiállításán a Szent Margit vezeklése és a Szent Margit Liliomok között c. képekkel szerepelt.

A magyar grafika történetében az első női karikaturisták egyike, aki évtizedeken keresztül állandó rajzolója a Borsszem Jankó nevű élclapnak, később Bér Dezső művészeti vezetése idején, a szerkesztőség tagja is. Kirobbanó humora, derűje karikatúráin, rajzain keresztül is jól érvényesül. Számos plakát, reklámlap tervezője akkoriban.
Köszönjük a felajánlást! - írta Facebook oldalán csütörtökön Farkas Szilárd letenyei polgármester.