Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.13

Önerőből újult meg a letenyei társasház

A napokban elkészült Letenye első olyan társasházának energetikai korszerűsítése, amelynek köszönhetően a Béke utca 2-ben közel 50 százalékos energia megtakarítás érhető el, valamint az épület besorolása a korábbi F-ből a B energiaosztályba került. Pénteken a városházán a témával kapcsolatban megtartott kerekasztal beszélgetés elején Farkas Szilárd polgármester hangsúlyozta, a város legsűrűbben lakott területén lévő utca több évtizede épült társasházai alapvetően határozzák meg a városképet, így kimondottan a fejlődés jele, hogy korszerűsítésre került az elsőként  itt épült társasház.

 

letenye-tarsashaz-felujitas-1.jpg

(Fotók b-j: Musits Róbert a koordináló kft ügyvezetője, Farkas Szilárd polgármester, Turi Józsefné, Varga Zoltán a korszerűsített letenyei társasháznál.)

 

Varga Zoltán társasház -  specialistától megtudtuk, több mint egy éve egy állami energetikai pályázat okán előzetes pályázati költségvetést készítettek, viszont annak anyagi terheit a 16 lakásos épületben lakók nem tudták vállalni. A megoldás az lett, megvizsgálták mekkora a lakóközösség tehervállalása, amellyel felépítettek egy műszaki tartalmat, ami a jelentős energiamegtakarítást eredményezhette. A korszerűsítést a lakók döntése alapján a társasház végül önerős beruházásképpen hajtotta végre. Elkészült egy komplex homlokzati szigetelés, a záró födém hőszigetelése, az összes nyílászáró cseréje és egyes lakásokban - ez a lakók egyedi döntése alapján - a fűtéskorszerűsítés is. A költségeket a társasház meglévő megtakarítása mellett egy banki konstrukcióval sikerült megoldani, a lakók a törlesztést közös költségbe beépítve fizetik úgy, hogy a lakásokra jelzálogot nem terhelt a pénzintézet.  A tervezés után a tényleges kivitelezés tavaly novembertől idén február végéig tartott - mondta Varga Zoltán. A program során Turi Józsefné a Béke u. 2 lakóközösségének közös képviselője köszönetet mondott a szakszerűen elvégzett tervezésért és kivitelezésért.

 

letenye-tarsashaz-felujitas-2.jpg

 

Musits Róbert a korszerűsítést koordináló IMRO DDKK - Nonprofit Kft. ügyvezetője a Letenye Médiának elmondta, a Béke utca 2. egyfajta referencia lehet a többi letenyei társasház, lakóközösség számára. Az ügyvezető azt az ajánlatot tette, hogy három alkalommal helyben ingyenesen tájékoztatják az érdeklődő letenyei társasházban élőket a hasonló energetikai felújításokról. Ha jó szívvel fogadják ajánlatukat, még az idén megújulhat, megszépülhet több letenyei társasház. A cégvezető telefonszáma: 06/70/779-5485.

(Honlapjuk címe: imro.hu)