Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.25

Nemzetközi pincejárás a letenyei Júlián-hegyen

A letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete a múlt héten szombaton (január 19-én) rendezte meg a hagyományos Vince-napi pincejárást. A program Csököly József Júlián-hegyi pincéjénél vette kezdetét, ahol Somogyi András a civil szervezet elnöke többek között elmondta, szerencsés, hogy Letenyének három olyan hegyhátja van, ahol váltakozva meg tudják tartani a Vince-napi pincejárásokat.

letenye-vince-napi-pincejaras-2019-1.jpg

(Somogyi András köszöntőjét mondja)

letenye-vince-napi-pincejaras-2019-2.jpg

(A borbarát hölgyek)

A letenyei rendezvényen jelen voltak a Balaton-Felvidéki Gizella Királyné Női Borrend, a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének, a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságának, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének, a szlovéniai Csentei Borbarát Kör tagjai és a hegyháton termelő horvátországi gazdák. Eljött Cserszegtomaj küldöttsége, élükön Bartha Gábor polgármesterrel, Farkas Szilárd letenyei polgármester, Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke és a tótszentmártoni Szent Márton Borbarát Egyesület valamint a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai is jelen voltak a letenyei Vince-napi programon.

letenye-vince-napi-pincejaras-2019-3.jpg

(A letenyei katolikus papok mellett Bertók Dániel református lelkész is áldást mondott)

A januári Vince nap a régi hagyományok szerint termésjósló időszak, a szőlővessző metszése utáni kihajtatás után kiderülhet, hogy milyen termés várható - mondta Somogyi András.
Csököly József szőlőjét, birtokát és a jelen lévőket Tóth János letenyei káplán és Bertók Dániel nagykanizsai református lelkész áldotta meg, Szent Vincéről Aigner Géza letenyei plébános emlékezett meg.

letenye-vince-napi-pincejaras-2019-4.jpg

(A Vince-napi szőlőmetszést Csököly József végezte el)

letenye-vince-napi-pincejaras-2019-5.jpg

(A pincejárás résztvevőinek egy csoportja Csököly József Júlián-hegyi birtokán)

Ezt követően a házigazda Csököly József elvégezte a Vince-napi szőlőmetszést, majd a pincejárás résztvevői a Júlián-hegyen látogatást tettek Kertész István, Kuprivecz József és Sánta Péter egyesületi tagok birtokain is.
A Vince-napi pincejárás az Öreg-hegyi boronapincénél ért véget, ahol finom ebéd és borok mellett osztották meg tapasztalataikat a zalai, a Fejér megyei, a horvátországi és szlovéniai borbarátok.