Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.01

Nem számolják fel a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket Letenyén

Április 30-án tartotta ülését a letenyei képviselő-testület a városházán.

Farkas Szilárd polgármesteri tájékoztatójában információt adott az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről, ismertette az oktatási-nevelési intézmények versenyeredményeit, melyben az alapfokú művészeti iskola élen járt.

letenye-testulet-2019-aprilis.jpg

(Testületi ülés 2019. áprilisában Letenyén. Fotó: Tóth Zsolt)

Tájékoztatást adott arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából április 3-án újra indult az "Otthon Melege Program". A háztartásokban a földgázüzemű konvektoros fűtési rendszer korszerűsítésére, a konvektorok cseréjére nyílik lehetőség maximum 750.000 Ft állami támogatással. A Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyék) mintegy 200 millió Ft áll rendelkezésre.

A pályázat benyújtása 2019. május 20. 10:00 órától lehetséges a forrás kimerüléséig. A lakosság személyesen a Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központban (8868 Letenye, Szabadság tér 7.) vagy a 06-93/900-169-es telefonszámon érdeklődhet. Az intézmény munkatársai a pályázat benyújtásában is segítséget adnak.

Az ülés további részében a képviselő-testület döntött a 2019. évi európai parlamenti képviselők választásán közreműködő szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztásáról. Tárgyaltak és döntöttek a II. számú fogászati körzetben fogászati alapellátás biztosítására kötött feladatellátási szerződés módosításáról.

A testület tagjai pályázatok benyújtásáról is határoztak. A Magyar Falu Program orvosi eszközbeszerzési alprogramjára pályázatot kívánnak benyújtani mintegy 5 millió Ft összegben, amely a fogorvosi, gyermekorvosi alapellátásokat, valamint a járóbeteg szakellátást érintheti.

A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program felhívásaira is pályázni kíván Letenye 2019. május 3-ig, mégpedig négy projekttervvel, mintegy 2 millió euró mértékben az alábbiakban.

Sikeres pályázat esetén folytatni kívánják a megkezdett "Happy Bike" programot generációkat összekötő tematikus útvonallal, melyben a kisváros vezető partner szerepet kíván betölteni. A projektből elektromos kerékpárokat, töltő és szerelő állomásokat és egy mountain bike pálya megépítését is tervezik.

Amennyiben sikerrel szerepelnek a pályázaton, szintén folytatni kívánják a Szapáry-Andrássy Kastély felújítását, elsősorban az emeleti részen, többek között a volt moziterem megújításával.

Horvát és magyar partnereinkkel pályázatot kívánnak benyújtani május 3-áig az óvodapedagógusok képzésére, ahol a környezettudatosságot helyezzük előtérbe, melyek modern technológiákra épülnek. Ezen projektből kívánjuk fejleszteni az egyedutai óvoda játszóeszközeit.

A képviselő-testület a napokban pályázatot nyújt be saját tulajdonában lévő önkormányzati ingatlan ökoházzá való átalakítására, mely projektben elsősorban a természetvédelem szerepe kerül kihangsúlyozásra, valamint a természetvédelmi foglalkozások kerülnek előtérbe. Az ingatlan udvarán arborétum kialakítását tervezik.

A képviselő-testület döntött a Vidékfejlesztési Programból megvalósítandó önkormányzati konyha felújításával kapcsolatban is.

letenye-setany-2019.jpg

(Kérik, hogy a kastélyparkban kialakított sétányokon biciklivel és motorokkal ne közlekedjenek)

Az ülésen kardinális kérdés volt a városban kihelyezett szelektív gyűjtőkonténerek további sorsa. Sajnos nap, mint nap tapasztalható, hogy a konténereket nem a rendeltetésnek megfelelően használják, így a szelektív gyűjtés nem teljes mértékben valósul meg, sőt olykor a szelektív szigetek környékén rendkívül rossz állapotok uralkodnak.

Ezek hatására az önkormányzatnak folyamatosan többletköltsége keletkezik, melyet saját költségvetésének terhére egyenlít ki. Az első negyedévben mintegy 71 alkalommal üríttették a szelektív konténereket, melyek költségei megközelítették a 700.000 Ft-ot.

A probléma az, hogy a szelektív gyűjtőedényzetekben kommunális hulladékot is elhelyeznek, így az ürítés nem díjmentes, hanem költséggel terhelt a szolgáltató részéről. A képviselő-testület a fentiekre tekintettel úgy döntött, hogy nem szünteti meg a szelektív szigeteket a városban, s nagyobb hangsúlyt fektet a kommunikációs kampány tevékenységre a gyűjtő szigetek megfelelő használata vonatkozásában, valamint megvizsgálja annak lehetőségét, hogy kamerákat helyezzen ki a közeljövőben.

Képviselői felvetés kapcsán sajnálattal tapasztalták, hogy a megújítás alatt lévő kastélyparkban a kialakított sétányokat, gyalogutakat, gyalogösvényeket nem a rendeletetésnek megfelelően használják, azon kerékpárral és motorkerékpárral egyaránt közlekednek. Ezúton szeretnénk kérni a Tisztelt Lakosságot, hogy az állagmegóvás miatt csak gyalogosan közlekedjenek a sétányokon! - foglalta össze a testületi ülésen történteket Farkas Szilárd letenyei polgármester.