Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.27

Nem nyit ki a letenyei strandfürdő és kemping az idei szezonban

Farkas Szilárd városvezető tájékoztatta honlapunkat a COVID-19 világjárvány helyi strandfürdő és kemping üzemeltetésre gyakorolt gazdasági hatásairól, melyet közlünk olvasótáborunkkal.

 

Ahogyan az már a különböző médiumokból ismert Önök előtt, a Kormány 2020. május elején engedélyezte a közfürdők megnyitását, üzemeltetését a 2020-as nyári szezonra. Erre vonatkozóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kiadta minden közfürdőre kötelező érvényű üzemeltetési feltételeit, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is ajánlásokat tett. Ahogy várható volt, jóval szigorúbb szabályokat alkottak az eddigi 37/1996. (X.18.) NM rendeletnél. A Magyar Fürdőszövetség tájékoztatása szerint a szigorítások teljeskörű feloldása a 2021-es szezonig nagy valószínűséggel nem várható.

 

letenye-strand-2020.jpg

 

Megosztok Önökkel - a teljesség igénye nélkül - néhány fontos, kötelezően betartandó rendelkezést az NNK ajánlásból a közfürdőt fenntartók, üzemeltetők részére:

 

- medencébe lépés előtt kötelező a vendégeknek a szappanos előfürdő
- legalább 4 m2 víz, és legalább 16 m2 zöldfelületet kell biztosítani egy fő részére
- a 15 m2-nél kisebb vízfelületű medencéket, jakuzzikat nem lehet megnyitni
- a felszíni élményelemek nem működhetnek
- a gyermek és pancsoló medencékben felnőtt nem tartózkodhat
- a védőtávolságok betartatására minden medence mellett személyzetet kell biztosítani
- ahol sorbanállás várható a távolságtartást szigorúan biztosítani szükséges, a büfénél leülni csak ennek betartásával lehet
- a vízminőségre és technológiai ellenőrzésre szigorított előírásokat kell alkalmazni
- a létesítmény területén rendszeresen (óránként illetve félóránként) fertőtleníteni kell minden vendég által érintett felületet
- a személyzet védőfelszerelésére és higiéniájára szigorított előírások vonatkoznak (maszk és gumikesztyű használata)
- a vendéglátóhelyek üzemeltetésére további szigorított előírások vonatkoznak

 

Az NNK által kiadott üzemeltetési feltételek a https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/648-utmutato-a-kozfurdok-uzemelteteserol-higienes-felteteleirol-es-ellenorzeserol-a-covid-19-jarvany-idoszakaban linken, míg az MTÜ által kiadott ajánlások pedig a https://mtu.gov.hu/documents/prod/Covid-19-kezikonyv-attrakciok.pdf érhetők el, tölthetők le és olvashatók el.

 

Az új, szigorított szabályok ismeretében a letenyei önkormányzat az üzemeltetővel közösen elvégezte a strandfürdő és kemping működtetésére vonatkozó előzetes gazdasági és megtérülési számításokat. Az előírt, szigorított szabályok betartásával a vendéglétszám a strandfürdő területén drasztikusan lecsökken, magával vonva a bevétel nagyfokú elmaradását, nem számolva olyan tényezőkkel, mint például a kedvezőtlen időjárás, vagy az, hogy kevesebb utazó, átutazó lesz az idei szezonban, továbbá a szezonális üzemeltetés. A fentieken túl, 2020. augusztus 15-éig a 68/2020. (IV.30.) Kormányrendelet értelmében érvényben marad a rendezvények tilalma is.

 

E tényezők együttes hatására biztosra vehető a bevételek jelentős csökkenése. Tovább rontja a várakozásokat a szigorítások miatt felmerülő többlet bér-, tisztítószer-, vízkezelő vegyszer- és védőfelszerelés költségek. A várható veszteség több millió forinttal meghaladná a korábbi évekét, ami a városi önkormányzat gazdálkodására nézve jelen helyzetben rendkívül hátrányos lenne. Emellett a gépjárműadó bevételek és az idegenforgalmi adóbevételek átadására kötelezték az önkormányzatokat, mely Letenye Város Önkormányzata esetében közel 15 millió forint bevétel elmaradást jelent a 2020-as évben, melyet a 92/2020. (IV.3.) Kormányrendelet 4.§ (1) bekezdése határoz meg. Az iparűzési adóbevételek alakulása is bizonytalan az év második felében.
 

A fentiek ismeretében, a helyi képviselő-testület véleménye, az ÉKKÖV Kft., mint a létesítményt szerződés alapján üzemeltető javaslata, valamint az ÉKKÖV Kft. Felügyelőbizottságának egyhangú döntése és határozata alapján, továbbá a lakossági véleményeket is figyelembe véve, mérlegelve, átgondolva az a döntés született, hogy a letenyei strandfürdő és kemping az idei szezonban nem nyitja meg kapuit, melyet a kihirdetett és jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzetben a 62/2020. (V.19.) számú polgármesteri határozatommal is megerősítettem és közzétettem a helyben szokásos módon, valamint a http://letenye.hu/index.php/hu/polgarmesteri-dontesek-a-kulonleges-jogrend-ideje-alatt.html linken.

 

Úgy gondolom, hogy átgondolt és felelős döntés született, amelyben az érzelmi és politikai szempontokat háttérbe kellett szorítani az önkormányzati gazdálkodás zavartalan és működőképességének folyamatos biztosításának érdekében. Nem véletlen, hogy számos, főként közpénzből üzemelő fürdő döntött hozzánk hasonlóan. A kényszerszünetet választó fenntartók – köztük önkormányzatunk is – az idei szezont a további karbantartások, állagmegóvások, javítások elvégzésére használják fel és igyekeznek a technológiai berendezéseket és medencéket minél jobb színvonalon felkészíteni a 2021-es szezonra. Erre a képviselő-testület a legutóbbi rendes ülésén több millió forintot biztosított a 2020. évi helyi önkormányzati költségvetési rendeletében.

 

A polgármester végezetül elmondta: bízunk és bízom abban, hogy városunkban élők és korábbi vendégeink is megértik felelős döntésünket!