Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.18

Negyvennégy mintát kóstoltak a letenyei bormustrán

A letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete a múlt héten szombaton az általános iskola étkezdéjében rendezte meg a hagyományos Márton-napi újbormustrát és borszentelést.
Somogyi András a civil szervezet elnöke (Letenye alpolgármestere) honlapunknak elmondta, a több mint 15 évre visszatekintő mustrára a termelők 44 bormintát adtak le, melyből 2 rozé és 2 vörösbor volt.

letenye-marton-napi-bormustra-2018-1.jpg

(A borokat Aigner Géza letenyei plébános szentelte meg)

A nedűket a megjelent mintegy 60 borbaráton kívül neves zsűri is megvizsgálta, az ítészek elnöke dr. Pálfi Dénes a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere (Letenye díszpolgára), tagjai Simon Zoltán a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Somogyi András borász, egyesületi elnök és Mirkó Dániel a keszthelyi egyetemen végzett szőlész-borász mérnök volt, az eseményen szép számban jelentek meg a Letenyei Borbarát Hölgyek Társaságának tagjai.

letenye-marton-napi-bormustra-2018-2.jpg

(Aigner Géza letenyei plébános, a letenyei Borbarát Hölgyek Társaságának tagjai és a liba a bormustrán)

A legjobb bornak ítélt nedűért járó élő libát mint mindig, most is Kuprivecz József borász, az egyesület felügyelőbizottságának elnöke ajánlotta fel. Elsőként Somogyi András szólt a kisvárosi szőlő és gyümölcstermesztők következő programjairól. Mint mondta, az idén is folytatják a más hegyhátak, más borászok sorozatot, amely során egy környékbeli borászt hívnak meg, majd Letenyén kerül sor a János-napi misére és a boráldásra. Ezt követően a borokat Aigner Géza letenyei plébános szentelte meg, majd a Becsehelyi Dalárda adott nívós műsort.

letenye-marton-napi-bormustra-2018-3.jpg

(Dr. Pálfi Dénes gratulál Kiss Lászlónak a Márton nap bora címhez, mellette Farkas Szilárd letenyei polgármester)

Az értékelés során dr. Pálfi Dénes többet között szólt arról, hogy a Letenyén megvizsgált borok közül most a legjobban a szürkebarátok teljesítettek annak ellenére, hogy az elmúlt időszak a bortermelőknek nem volt egy könnyű esztendő, ugyanis nagy volt a rothadás veszély és szeptember elején a közel 100 milliméter csapadék, majd a száraz aszály periódus után.

letenye-marton-napi-bormustra-2018-4.jpg

(Középen (elől) Kiss László a Márton nap bora címet elnyerő termelő a libával, (j1) Vertarics István a borbarát hölgyek díjazottja a zsűri tagjai, Farkas Szilárd polgármester és a borbarát hölgyek)

A zsűri három mintát javasolt a nyertes borra, egy savignont, egy olaszrizlinget valamint egy szürkebarátot. A Márton nap bora címet az idén a letenyei Kiss László olaszrizling bora érdemelte ki, a libát és az oklevelet a zsűri tagjai és Farkas Szilárd polgármester adta át. A borbarát hölgyek is megválasztották a nekik legjobban ízlett mintát, amely ezúttal a helyi Vertarics István szürkebarátja érdemelt ki.