Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.25

Nagypénteki keresztút Letenyén

Nagypénteki keresztutat Letenyén még az ötvenes években is tartottak, a hagyományt Lukács Vilmos szervező és segítői tavaly élesztették újjá. A keresztút - amelyet a családokért, a betegekért és hazánkért ajánlottak fel -  péntek reggel az egyedutai városrészben lévő Rákóczi utcai un. "faluvégi kereszttől" - Kurucz kereszt - indult. A 14 kilométeres útvonal során áthaladtak a Rákóczi, Szent Imre, Béc utcákon, majd a Béci és az Öreg hegy következett és a végállomás a városközpontban lévő katolikus templom volt. Az egyházi énekekkel kísért keresztút során a 14 állomásból álló stációknál Szent II. János Pál pápa keresztúti elmélkedéseiből olvastak fel Az elmélkedések során a Mi Atyánk és az Üdvözlégy Mária imádságok hangzottak el. A keresztúton Végh László Tornyiszentmiklós polgármestere is részt vett.

 

letenye-keresztut-1.jpg


- Az indulásnál 60-70 ember vett részt, a végére egy kicsit lemorzsolódtunk, ami viszont örvendetes volt, hogy egy-egy szakaszon csatlakoztak hozzánk gyerekek is - mondta honlapunknak Lukács Vilmos. A legidősebb egy 75 éves néni volt (ő tavaly is eljött) a legfiatalabb egy 1 éves kisbaba vett részt anyukájával babakocsiban a letenyei keresztúton. Az emberek kérik, hogy folytassuk tovább, mert jövőre is el szeretnének jönni. Ha a jó Isten is úgy akarja, érte hálából újra megtesszük ezt az utat - mondta az esemény szervezője.

 

letenye-keresztut-2.jpg


- Először vagyok az itteni keresztúton, tavaly hallottam, hogy volt, úgy döntöttem az idén jövök én is - mondta a letenyei születésű, Tótszentmártonban élő Kovács Anikó. Az is jó volt, hogy sok olyan emberrel találkoztam a keresztút során, akiket már régen láttam. Egymást segítve mentünk, egy-egy szakaszon gyerekek is vitték a keresztet, ez példamutató lehet mindenki számára. Mindegyikünk valakikért, valakiért felajánlást tett, így vagyok ezzel jómagam is. A  keresztutamat azokért ajánlottam fel, akikre az út során magamban gondoltam - fogalmazott Kovács Anikó.