Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.16

Milliókat spóroltak meg a letenyei idősotthon korszerűsítésével

A 19-20. század századfordulóján épült és legutoljára az 1980-as években korszerűsített letenyei Petőfi utcai Kolping Otthon energetikai rendszere újult meg, melynek átadó ünnepségét pénteken délelőtt rendezték meg városunkban.

 

letenye-kolping-otthon-2.jpg

 

A Zala megyei intézményeket (így a letenyeit is) a 90-es évek elején vette át működtetésbe a Kolping Oktatási- és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ). A letenyei otthon több mint 20 éve szolgálja a térség idős embereit és rászorulóit. Az intézmény nem csak bentlakásos idősellátással foglalkozik, hanem tevékenységei közé tartoznak az olyan szociális alapellátások, mint az étkeztetés, házi segítségnyújtás és nappali ellátás is - hangzott el a projektzárón.

Letenyén két épületben 180 főt gondoz a képzett és lelki gondozásra különös figyelmet fordító személyzet. A legnagyobb, Petőfi utcai energetikai felújítása nagyon is sürgetővé vált. Egy Széchenyi terves pályázatnak köszönhetően több mint 148 milliót nyertek el, melynek támogatási aránya 100 százalékos volt.

 

letenye-kolping-otthon-1.jpg

(b-j) Tóth Józsefné (Magdi) az intézmény dolgozója, Vlasicsné Hermán Gabriella a letenyei Kolping vezetője, Juhász Imre atya a KOSZISZ elnöke, Bene Csaba a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Somogyi András Letenye alpolgármestere és Papp József az intézmény Lakói Önkormányzatának elnöke a beruházás átadó ünnepségén.

 

Ebből 2014 júliusa és 2015 február között sor került a nyílászárók cseréjére, a falak ásványgyapotos hőszigetelésére és a padlás födém szigetelésére, de megtörtént a korábban elavult gépészeti rendszer korszerűsítése is. A felújítás során a teljes fűtési rendszer központi szabályozását, valamint a helyiségenkénti szabályozást is kialakították. A megújuló energetikai-rendszer beépítésével - napelemek, napkollektorok - direkt módon érhető el energia megtakarítás. A kivitelezés során egy, a mai előírásoknak megfelelő orvosi szoba kialakítása is megtörtént. Ami szintén nagyon fontos, az intézmény gázra fordított kiadása az új rendszernek köszönhetően felére csökkent - tudtuk meg a letenyei Kolping átadó ünnepségén.