Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.05

Megújult a plébánia, átadták a Kolping új épületét Letenyén

Március 29-én felavatták a letenyei Szentháromság Plébánián megújult közösségi teret, majd az újonnan épült Kolping Alapszolgáltatási Központot.

A Magyar Falu Program „Egyházi közösségi terek fejlesztése” nyújtotta 30 millió forint pályázati támogatásból, illetve a plébánia által biztosított 5 millió forintból végezték az épületben a villamoshálózat bővítését, a vízvezeték cseréjét, a falszigetelést, burkolást, az épület nyílászáróinak cseréjét a helyreállító festést. A földszinten megújult közösség térben kiállítás is helyet kapott. Az eseményen Pusztai Ferenc helytörténész közreműködésével a jelenlévők megismerték a plébánia történetét. Halminé Mikó Erzsébet megosztotta az elnyert projektben megvalósult beruházás elemeit, majd Aigner Géza plébános osztotta meg ünnepi gondolatait a közösséggel.

letenye-plebania-2022.jpg

letenye-plebania-2022-2.jpg

letenye-plebania-2022-3.jpg

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője a helyi közösségek megőrzéséről beszélt az ünnepségen, melyre a kormányzat is odafigyel. Ezt bizonyítja számos hasonló esemény, ahol a közösség a gyarapodását be tudja mutatni. A Magyar Falu Program hazai támogatásai olyan fejlesztéseket szolgálnak, melyek fontosak a helyieknek – fogalmazott az országgyűlési képviselő. A beszédet követően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára méltatta a közösségi tér megújítását, majd azt Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg. Fülöp Attila államtitkár kitért arra is, hogy az időseket szolgálja a nemrég elindított „Gondosóra program” is, mely az a jelzőeszköz, amelynek jóvoltából a nap minden órájában egy diszpécserközpontba tud jelezni a viselője. Ezzel az otthon élő idősek biztonságát tudják szolgálni, a 65 év felettiek számára ingyenesen elérhető formában. A programhoz a gondosora.hu weboldalon lehet csatlakozni.

Farkas Szilárd, a település polgármestere osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel és mondott köszönetet a kormányzat támogatásáért. Visszaemlékezésében felidézte Németh Károly esperes, tiszteletbeli kanonok hittanóráit, melyek akkoriban a plébánia épületében is zajlottak, s felidézte a nyáresti, hosszú beszélgetéseket is az atyával. Valahányszor a plébánia épületébe beléptem, mindig felemelő és megtisztelő érzés volt – fogalmazott a határmenti város első embere. A polgármester szívesen emlékezett vissza 2017 őszére, amikor párjával, Eszterrel a házasság előtti jegyesoktatásokat látogatták Farkas Károly plébános közreműködésével.

letenye-kolping-alapszolgaltatasi-kozpont.jpg

letenye-kolping-alapszolgaltatasi-kozpont-2.jpg

letenye-kolping-alapszolgaltatasi-kozpont-3.jpg

A helyi Kolping Idősek Ápoló - Gondozó Otthona mintegy 200 millió forintos saját fejlesztés keretében idősek nappali ellátását biztosító alapszolgáltatási központtal bővült, melyet beruházást a volt ÁFÉSZ irodaház helyén alakították ki. Az intézményben jelenleg öt szakfeladatot látnak el. Az idősek nappali ellátásában közel 30 főt tudnak fogadni, a házi segítségnyújtásban több, mint 40 idős személyről gondoskodnak, emellett működik a támogató szolgálat a fogyatékkal élő gyermekek számára, a jelzőrendszeres házi segítséggyújtás, míg a szociális étkeztetésben pedig közel 100 fő rászorulónak biztosítanak naponta ebédet.

A március 29-i ünnepségen Vlasicsné Hermán Gabriella intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, emelte ki a projektben résztvevők munkáját. Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója beszédében köszönetet mondott az érintettek azért a segítő, támogató munkáért, mellyel megépülhetett az új, modern központ. Az eseményen Cseresnyés Péter, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt, aki méltatta a fejlesztést és felhívta a figyelmet az idősekről való gondoskodásra, megbecsülésükre. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy az új intézmény segíti a négyezer fős határmenti városban a családok mindennapi életét, és elmondható, hogy az országban már szinte nincs olyan település, ahol nem történt volna fejlesztés az elmúlt időszakban.

Az avató ünnepségen Dr. Székely János megyéspüspök celebrált szentmisét és áldotta meg intézményt, majd vágták át a szalagot.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Farkas Szilárd, a város első embere pohárköszöntőjében kiemelte, mint az épület szomszédjában élő lakó minden nap végigkísérte az építkezést, s valóban egy modern, új, a mai kor igényeinek megfelelő központ, komplexum jött létre. A polgármester köszöntőjében kiemelte: nemcsak a Szociális Munka Világnapján, hanem az év minden napján nagy-nagy köszönet illeti az intézmény valamennyi munkatársát, ápolóját, gondozóját, akik emberséggel, kiváló szakmai tudással, hivatással és hitvallással gondoskodnak embertársaikról, főként az elesettekről és idősekről, hiszen ő maga is nap, mint nap tapasztalja, mit jelent az idős emberekről gondoskodás, főként a saját családjában.

Az ünnepséget követően Farkas Szilárd honlapunknak azt is elárulta: az intézményben végzett szakmai munkát és hivatástudatot Boldog Adolph Kolping által képviselt személyes küldetése, missziója és még életében végzett szociális segítő, szolgáló munka testesíti meg a mindennapokban. (Fotók: Tóth Zsolt)