Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.03

Megújulhat a Letenyei Hóvirág Óvoda Eötvös utcai telephelye

A minap újabb pályázati sikerről számolt be Farkas Szilárd, a határmenti város polgármestere. Ezúttal a Letenyei Hóvirág Óvoda Eötvös utcai telephelye újulhat meg.

Farkas Szilárd elmondta: korábban a Magyar Falu Programból korábban részben fejlesztették a telephely óvodaudvarát. Új, komplex játszóeszköz került beszerzésre, valamint térkővel burkolták az udvar egy részét. Településfejlesztési pályázatból pedig az épület energetikai mutatóit javították, mintegy 15,1 millió forintból. Most pedig újabb forrást, 66,5 millió forintot ítéltek meg a telephely fejlesztésére szintén településfejlesztési programból.
A megvalósítandó pályázat beruházást és eszközbeszerzést is magában foglal. Új öltözőszekrényeket, valamint konyhai eszközöket kívánunk beszerezni, többek között egy nagyteljesítményű mikrohullámú sütőt.

 

letenye-egyeduta-ovoda-1.jpg

(A Letenye egyedutai városrészében található óvoda épülete)

 

A beruházás képezi ki a megítélt támogatási összeg jelentős részét. A kültéri munkákat illetően a tetőhéjazat cseréjével kívánjuk az épület küldő megjelenését javítani. A jelenleg meglévő szürke szabványpala fedés helyett páramegkötő filcréteges cserepes lemezzel kívánjuk biztosítani a szakszerű és modern megjelenést. A kémények visszabontására is sor kerül, valamint kialakításra került a megfelelő villámvédelmi rendszer is. Az épület korábbi fűtési rendszeréhez épített külső önálló kéménytest is lebontásra kerül. A tetőfelújítás során a kapcsolódó bádogos munkák is elkészülnek.

Az épület körüli járdát is meg kívánjuk újítani. A térburkolattal nem rendelkező déli, keleti, valamint az épület északi oldalán készül állagvédő járda. A járda beton térkőburkolattal lesz ellátva, kerti szegélykő beépítéssel. Az udvaron álló, a főépületet és a játszóudvar hátsó részét elválasztó régi melléképület lebontásra kerül. A meglévő bejárat és környéke, illetve a bontásra kerülő melléképület helyén kültéri foglalkozások és rendezvények tartására is alkalmas, térkőburkolattal ellátott tér kerül kialakításra. A meglévő töredezett aszfaltburkolat is felbontásra kerül. A bontási munkákat és a térburkolatot érintő zöldfelületeken tereprendezési munkákat végzünk, terepegyengetéssel és füvesítéssel.

 

letenye-egyeduta-ovoda-2.jpg

 

A kültéri térburkolaton az árnyékolás későbbiekben meghatározott helyen elhelyezésre kerülő napvitorlákkal történik, fix acéltartók beépítésével. Az energiahatékonyságot is növelni kívánjuk, ezért az épület tetőfelületén 5 kW összteljesítményű napelem rendszer kerül telepítésre az áramellátás kiegészítésére. Az udvaron akadálymentes parkoló is készül.
Az épület belső felújítására is hangsúlyt fektetünk. A belső padlóburkolatok jelentősen megkoptak, ezért új burkolattal növeljük a komfortérzetet. Az épület belső falait is megújítjuk. A gyermek és a nevelői mosdók burkolatot kapnak, továbbá valamennyi belső nyílászáró új festést kap.

Az épületben belmagasság csökkentésére álmennyezet kerül kiépítésre, valamint a villamoshálózatot is meg kívánjuk újítani. Mindezek mellett a meglévő fűtőtestek is megújításra kerülnek egyedi szabályozással, mely fűtőtesteket védőburkolattal látjuk el.
A városvezető végül kiemelte: hálás köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a pályázat sikeres bírálatáért dolgoztak, lobbierejükkel segítették a támogatási forrás megítélését. Ezzel a gyermekek színvonalasabb körülmények között történő oktatását, nevelését segítették elő.