Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.19

Megújul a muzeális letenyei boronapince

Komfortosabbá tenné a muzeális értékű boronapince környezetét a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete.
Még januárban Farkas Szilárd letenyei polgármester kezdeményezésére a letenyei városházán Pál Zoltán, a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület elnöke tartott tájékoztatót a már megjelent Leader pályázati felhívásokról.
A megbeszélésen a Letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének képviselői, Letenye, Kistolmács, Murarátka, Muraszemenye és Zajk települések polgármesterei vettek részt.
Az egyeztetés sikerrel járt, mint azt Somogyi Andrástól, a szervezet elnökétől megtudtuk, szeretnék, ha a boronapincébe érkező vendégek száraz lábbal léphetnének az épületbe.

letenye-boronapince.jpg

(A letenyei boronapince. Fotó: archív)

– A boronapincét a XX. század elején állították a zajki Öreg-hegyre az elődeink – bocsátotta előre Somogyi András.
– Az elemeit a béci és a zajki hegyen gyűjtötték össze. A boronapincének megfelelő betonalapot csináltak, majd arra építették fel az épületet értékmentő szándékkal, hogy megőrizzék az utókornak.
Az elmúlt években folyamatosan igyekeztünk figyelmet fordítani a megóvására, illetve fejlesztésére. Most azt tervezzük, hogy az ingatlan megközelítését kulturáltabbá tesszük, szeretnénk a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület segítségével a pincéhez vezető 20 méteres szakaszon betonos, vagy térköves utat kiépíteni, s tervezzük a pince környezetében lévő, de már rossz állapotú beton lapok, téglák felújítását, térköves cseréjét - mondta honlapunknak Somogyi András, aki egyben Letenye alpolgármestere.