Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.14

Megszépül a letenyei Kossuth-emlékoszlop és környezete

A Zöldváros kialakítása című, terület- és településfejlesztési operatív program lehetőséget adott arra, hogy az Andrássy-Szapáry kastély előtti parkban helyet foglaló Kossuth-emlékoszlop talapzata és környezet felújításra kerüljön.
Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a talapzat újjáépítése, az emlékmű visszahelyezése és környezetének megújítása is nagy és negatív visszhangot kavart a városban. Azt gondolom, hogy most van lehetőség és mód arra, hogy az évek óta, az időjárási körülmények között amortizálódott, tönkrement szakrálisok felújításra kerüljenek - mondta honlapunknak Farkas Szilárd polgármester.

letenye-kossuth-emlekoszlop-2018.jpg

(A letenyei Kossuth-emlékoszlop 2018. március 15-én)

A Kossuth-emlékoszlop (az emlékoszlop több részből tevődik össze) talapzatról történő leemelése a napokban megtörtént. Hamarosan megkezdődik a talapzat bontása és az új talapzat megépítése is, majd az emlékoszlop visszahelyezése. Az emlékmű környezete és déli oldalról történő megközelítése térkő burkolattal lesz ellátva, annak környezetében padok kerülnek kihelyezésre.
A talapzat az évek folyamán megrepedt, felfagyott, így annak megújítása is szükségessé vált.
Évek óta küzdünk azzal a problémával, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megemlékezésekor kevésnek bizonyul a tér az emlékezők számára. Ezen is orvosolni kívánunk a jövőben a fenti fejlesztéssel, beruházással, a környezet megújításával - tudatta a letenyei városvezető.