Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.28

Megnyílt a Letenyei Termelői Piac

Ma reggel 7 óra után pár perccel hivatalosan is megnyílt a Letenyei Termelői Piac, mely a jövőben szerdai és szombati napokon reggel 7:00 órától délután 14:00 óráig várja a termelőket, őstermelőket, kézműveseket és a vásárlóközönséget. Néhány kisebb feladatnak és vásárlói kéréseknek eleget teszünk néhány héten belül. Jelzéseiket, segítő szándékú észrevételeiket ezúton is köszönjük!

A piac megnyitásán köszöntöttem a jelenlévőket és kihangsúlyoztam, hogy régóta várt álom valósult meg Letenyén, mely kulturált körülmények között kínál lehetőséget a portékáikat árusítók részére. A termelői piac megnyitása a pandémia első hulláma miatt azonban nem volt lehetséges, így Advent időszakának és az ünnepkör kezdetére időzítették a létesítmény működtetésének megkezdését, melyben az önkormányzat vállalt szerepet, Molnár Noémi megbízott piacgondnok részvételével.

 

letenye-termeloi-piac-1.jpg

letenye-termeloi-piac-2.jpg

letenye-termeloi-piac-3.jpg

 

A beruházás mintegy 236 millió forint összegből valósult meg, melyhez a képviselő-testület közel 19 millió forint saját forrást is biztosított, melyet döntést a  jelen megnyitó alkalmával meg is köszöntem a testület tagjainak. Az épület mosdókkal, irodával, hűtőkamrákkal, kazánházakkal, tároló helyiségekkel és 180 m2 nagyságú piactérrel, aulával, valamint mobil, könnyen mozgatható fa árusító asztalokkal is ellátott.

A létesítmény helyiségei temperálhatók és talán az is kijelenthető, hogy a Letenyei járás legmodernebb termelői piacteréről büszkélkedhet a város. A pályázat biztosítását, a beruházás elősegítésére tett segítő szándékot és lépéseket a város polgárai és képviselő-testülete nevében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek és Dr. Pál Attilának, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének is megköszöntem.

Aigner Géza plébános az alábbi szavakkal méltatta a létesítmény megnyitását:
"Az ádvent előtti szombatra esik a termelői piac megnyitása. E szép,
elmélyült időszaknak a jövőbe tekintést, a megújulás is sajátossága. Az ádventi felkészülés elhatározásokat, összeszedettséget is jelent számunkra. Keressük meg azt, hogy miben kell változnunk. Ennek fontos szelete lehet, hogy miben kell környezettudatosabbá válnunk, tulajdonképpen megtérnünk.
A Zöld böjt, a teremtett világ megóvására vonatkozó életvitel több felhívást is adhat számunkra:
1. Takarékoskodj az energiával! (Például: Az előállítás közelében legyen az értékesítés.) De mindenben fontos, hogy takarékoskodj az energiaforrásokkal.
2. Tudatosan vásárolj!
3. Tölts több időt a természetben!
4. Táplálkozz egészségesen!
5. Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

Alázatot, felelősséget szül bennünk az a felismerés, hogy Isten vendégei vagyunk a földön.
Könyörögjünk!
Mennyei Atyánk, így szóltál a világ teremtésekor: „Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, és fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön.”
Hálaadással lépjük át ezen épület küszöbét, ahová ajándékaidat szándékozzuk összegyűjteni, és egymással örömmel megosztani.
Te arra tanítasz minket, hogy tiszta forrásból táplálkozzunk, fedezzük fel természetes világodat, ne mérgezzük magunkat és a bolygónkat. Becsüljük meg ajándékaidat. Értelmesen, körültekintően, használjuk azokat. Munkánkkal teremtő művedet folytassuk és egymást szolgáljuk. Gondviselő Istenünk, segíts minket elhatározásunkban, és adj kezdeményezésünknek eredményes kibontakozást!  Krisztus, a mi Urunk által.
Ámen"

 

letenye-termeloi-piac-4.jpg

letenye-termeloi-piac-5.jpg

letenye-termeloi-piac-6.jpg

 

A beszédeket követően az árusok és vevők is birtokba vették a létesítményt.
Az alábbiakban néhány információt is megosztunk a beruházásról:
A város központjában (Bajcsy-Zsilinszky E. u. 3., hrsz.: 389) a termelői piac kialakítása valósult meg, melynek ingatlanmérete 5631 m2. Több irányból jól megközelíthető a létesítmény, csuklópontjában van a megszokott áthaladó gyalogos forgalomnak. A telken a piac és hűtőház üzemeltetéséhez szükséges közmű vezetékek, csatlakozási pontok kiépítésre kerültek. Az épületről elmondható, hogy a különböző funkciókat összevontan, az egyidejű használat lehetőségét biztosítja a lehető leggazdaságosabb módon.

Alapszerkezete egy kis-fesztávú egyhajós acélvázas csarnok pontalapozással szendvicspanel köpennyel. A csarnoktér két részre van osztva ,,a mezőgazdasági szolgáltató tér, termelői piac a benne foglalt hűtőkamrákkal, amely a kistermelők termékeinek tárolását szolgálja, egyszerű temperált tér, míg az aula, mint szolgáltató tér pedig egyszerre oldhatja meg időben különválasztva a közösségi és szolgáltató funkciókat, alkalmas mezőgazdasági termelői és kereskedelmi képzések, valamint tapasztalat- és árucserék lebonyolítására is. A csarnoképület nyugati oldalán helyezkednek el a fűtött mellékterek, vizesblokkok öltöző és iroda helyiségek.

A mellékterek szintén acélvázas szendvicspanel köpenyezésű szerkezettel készültek, de a csarnoképülethez képest belső oldalon előtétfalakkal, álmennyezettel és többlethőszigeteléssel, a legkorszerűbb energetikai- és komfortigények kielégítésére. Az épülethez csatlakozó északi és keleti napsugárzástól jobban védett oldalán szilárd burkolatú ponyvafedésű árusítóhelyek mobil vagy aljazatszerkezethez rögzített, épített kivitelben tetszőlegesen variálható árusítóhely kínálatot engednek meg a több-kevesebb termékkel érkező kistermelőknek.

A termelői piac kialakítása fedett, nyitott csarnokban könnyű szerkezettel valósult meg, melynek alapterülete 12,0 méter x 15,0 méter. A 180 m2 alapterületű fedett csarnokban 38 db telepített elárusító hely került kialakításra. Egy árusító hely 2 m2 nagyságú. Hosszú távon a piac területe lehetőséget biztosít további, fix elárusítóhelyek építésére is, amennyiben a jövőben a statisztikák ezt igazolják majd. Az építési beruházás összköltsége: 235.887.329 forint, így az önkormányzati saját forrás biztosításának mértéke 18.901.374 forintot tett ki az összköltségből - tájékoztatott Farkas Szilárd letenyei polgármester. (Fotók: Farkas-Németh Eszter)