Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.05

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján a letenyei Andrássyban

A Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában a Nemzeti Összetartozás Napján műsorral és tablókiállítással emlékeztek meg Trianonról.

 

letenye-iskola-nemzeti-osszetartozas-napja.jpg


A magyar és székely himnuszok elhangzása után a szereplők felelevenítették a történelmi eseményeket. Többek között a tényeket:
1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában ránk kényszerített döntés értelmében a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták. Lakossága 18 millió 200 ezerről 7 millió 600 ezerre csökkent. 3 millió 300 ezer magyar került határon kívülre, ez a magyarság 1/3 része. Az elcsatolt területek fele színmagyar település volt.
A történelem viharos időszakában külső hatalmak ugyan elválaszthattak bennünket, de kulturális gyökereinktől, közös nyelvünktől, nemzeti hovatartozásunktól nem foszthattak meg, hiszen az országhatárok szabdalta nemzetközösségünk oszthatatlan egész.
„A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.”
Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, az önző egyéni érdekek és anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekeiért vállalt szolgálat, addig ez a nemzet erősödik, hangzott el a megemlékezésen
A szívhez szóló versekkel és zenével színesített műsorban nemcsak arra emlékeztek, hogy a békediktátum milyen végzetes szomorú következményekkel járt hazánk részére, hanem egyben az összetartozás fontosságára is figyelmeztettek, hogy megerősödjünk magyarságunkban.

"Percre se feledd, hogy testvéred
minden magyar, bárhol is éljen.
Összetartásban rejlik csak erő.
Más ember földjén nincs számodra hely.
Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!"
/Wass Albert: Intelem/

(A cikket írta: Varga Ferencné)