Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.14

Márton napi lámpás járás Letenyén

November 10-én, Márton nap előestéjén Márton napi lámpásjárás volt Letenyén, melyet a Letenyei Hóvirág Óvoda szervezett kisvárosunkban.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.
A jelenlévőket Friman Jánosné óvodavezető és Farkas Szilárd településvezető köszöntötte, aki kiemelte, hogy e tradíció ápolása az ovisok körében is fontos, s a Hóvirág Óvoda hagyományt teremtett a lámpásjárással.
A gyülekező kora este az Év Fájának választott Letenyei Platánnál volt, ahol Tubolyné Babinecz Mária óvónő szólt Szent Márton életútjáról és a szenthez kapcsolódó népszokásokról.
Az ovisok kis műsorral is kedveskedtek a résztvevőknek, majd ezt követően a több száz fős menet a város főterén vonult végig.
A felvonulás után a kastélyparkban az óvoda dolgozói és a szülői munkaközösség tagjai vendéglátással kedveskedtek az aprónépnek, az anyukáknak, a nagymamáknak és a résztvevőknek. (Fotók: Farkas-Németh Eszter)

 

letenye-marton-napi-lampas-jaras-1.jpg

 

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2.jpg

 

letenye-marton-napi-lampas-jaras-3.jpg