Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.14

Libát is vihetett haza a letenyei Márton napi bormustra legjobb borának tulajdonosa

letenye-marton-napi-bormustra-2021.jpg

A minap megkérdezték tőlem, Letenye miként kapcsolódik a Márton-napi emlékünnephez, Márton-napjához?
Azt kell mondjam, minden téren!

10 év óta a helyi óvoda közössége Márton-napi lámpásjárással és vigassággal kedveskedik a kis ovisoknak és szüleiknek. A helyi vendéglátó-egységek libalakomával örvendeztetik meg vendégeiket e jeles nap alkalmából. A katolikus egyház Szent Márton püspök emlékének adózik e napon, a Kolping Idősek Ápoló - Gondozó Otthona Kárpáti utcai Szent Márton kápolnájában. Sokan letenyei otthonaikban ez alkalomból Márton-kiflit sütnek és lámpást, mécsest gyújtanak, ahol az egyre erősödő fény Advent időszakához, majd a Megváltó eljöveteléhez vezet el bennünket. A fény egyben a szeretetet, a kifli pedig az összetartozást is jelenti, főként ebben a nehéz, járványügyi időszakban.

letenye-marton-napi-bormustra-2021-1.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-2.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-3.jpg

A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete pedig évről-évre, rendszeresen újbor mustrát szervez a helyi és vidéki szőlő- és bortermelő gazdáknak, a borkedvelő nemzedéknek, ahogy ez ma, késő délután, a helyi művelődési házban is történt.
A rendezvényen a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak szép műsort, mely szervesen kapcsolódott a rendezvény jellegéhez. Rézfúvós előadásukban egy zenés utazásra invitáltak valamennyiünket.

A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete által szervezett eseményt Dr. Pálfi Dénes, Letenye Város Díszpolgára is megtisztelte jelenlétével. Aigner Géza plébános úr a rendezvény megnyitóját követően megáldotta az újborokat és a jó Isten áldását kérte a bőséges termést és a minőségi borokat illetően.

A rendezvényen az újborok szakmai értékelését követően köszöntöttem a jelenlévőket és osztottam meg gondolataimat az esemény jelentőségével kapcsolatban, kapcsolódva a Márton-napi hagyományokhoz, népszokásokhoz.

Közel 50 újbort kóstoltunk meg és értékeltünk. Gyergyák László chardonnay, (a résztvevők által legjobbnak értékelt) bora, Kuprivecz József pedig cserszegi fűszeres újborával (a helyi borbarát hölgyeknek legjobban tetszett bor) érdemelte ki az elismerő címet.

Somogyi András, rendezvényt szervező egyesület elnöke a borkóstolást követően szólt a jelenlévőkhöz, majd átadtuk a Márton-napi fődíjat, köztük egy élő libát is, melyet Mirkó János vett át. Az ő sauvignon blanc borát értékelte a legjobbnak a zsűri.

letenye-marton-napi-bormustra-2021-4.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-5.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-6.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-7.jpg

letenye-marton-napi-bormustra-2021-10.jpg

Már most izgatottan várjuk a karácsonyi ünnepkörben szervezendő János-napi boráldást, januárban a Vince-napi pincejárást és márciusban pedig a borbírálattal egybekötött báli rendezvényt! Szívből gratulálok az elismerő címekben részesült díjazottaknak, továbbá a borosgazdáknak pedig a finom újborokhoz! - írta Facebook oldalán a pénteki rendezvényről Farkas Szilárd letenyei polgármester. (Fotók: Farkas-Németh Eszter)