Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.06

Lezárult a parlagfű elleni védekezés a Letenyei Járás területén

A Letenyei Járási Hivatal vezetője, Szendrődi Gabriella tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a 2018. évi parlagfű helyszíni ellenőrzések 2018. október 24. napján országosan, így járásunk illetékességi területén is lezárultak.
A Letenyei Járási Hivatalnál az ellenőrzéseket 2 fő mezőgazdász kolléga folytatta le, heti egy munkanapon. Feladatuk volt a parlagfű teljes vegetációs periódusa alatt a gyomnövénnyel fertőzött területek felderítése, megfelelő mérőeszközzel a terület bemérése, majd ezt követően az adatok számítógépen történő feldolgozása. A felderítések során 79,000 ha területnagyságot jártak be.

 

parlagfu-ellenorzes.jpg

 

A szemléket oly módon alakították ki, hogy ugyanazon településre minden második, vagy rosszabb esetben – elsősorban kedvezőtlen időjárás következtében – minden harmadik héten vissza tudjanak menni kontrollellenőrzés céljából. Az irányadó jogszabály úgy fogalmaz, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
 

Az ellenőrzési időszakban 33 db parlagfű folt került - 22,4346 ha területnagysággal - felderítésre, melynek megoszlása a következő:
- 12 db folt kultúrnövényben 8,0672 ha területnagysággal (elsősorban olajtök-, napraforgó-, valamint szójatáblákon);
-21 db folt pedig gabonatarlón14,3674 ha területnagysággal.
A bemért parlagfű foltokról minden esetben digitális jegyzőkönyv készült a helyszínen, melyek a számítógépre történő feltöltést követően - a szakprogramon keresztül - átadásra kerültek a Zala Megyei Kormányhivatal illetékes szervezeti egysége részére.

Fontos kiemelni, hogy a teljes vizsgált időszak alatt mindösszesen két esetben érkezett bejelentés fertőzött területről. A bejelentéseket egy munkanapon belül megvizsgáltuk, helyszínre vonultunk, majd az ott tapasztaltak alapján a szükséges eljárást lefolytattuk. Az idei évben illetékességi területünkön légi felderítésre nem került sor.
Összességében megállapítható, hogy a földhasználók lehetőségeikhez mérten próbáltak megfelelő formában eleget tenni parlagfű-mentesítési-, valamint megelőzési kötelezettségüknek, ugyanakkor az időjárás sajnos kifejezetten kedvezett a parlagfű fejlődésének.

A határbejárások során számos esetben tapasztaltuk, hogy a földhasználók ugyanazon ingatlanon több alkalommal, vagy többféle módszer váltva történő alkalmazásával (mechanikai, kémiai) is eleget tettek gyommentesítési-, hasznosítási kötelezettségüknek, melynek eredményeként a letenyei járásban - a parlagfű teljes vegetációs időszaka alatt - az országos átlagtól eltérő, alacsonyabb pollen koncentráció volt tapasztalható.

Az eljárás alá vont területek nagysága nem érte el a járási hivatalunk külterületi területnagyságának 1%-át, mely szintén az eredményes megelőzésnek volt betudható. Ezúton szeretném megköszönni az illetékességi területünkön gazdálkodó földhasználók parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban végzett jogkövető munkáját - mondta honlapunknak Szendrődi Gabriella hivatalvezető.