Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.23

Letenyén nem maradt el az 1956-os ünnepség

Bár a központi (fővárosi) 1956-os megemlékezések a koronavírus-járvány második hulláma miatt elmaradtak és nagyon sok településen lefújták az ünnepségeket, Letenyén a napján megtartásra került az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező rendezvény.

A könyvtár előtti emlékműnél és az 56-os forradalom letenyei hősének Somogyi Tibornak emléktáblájánál elsőként Letenye Város Fúvószenekara adott térzenét, majd Harangozó Józsefné versmondó szavalta el Márai Sándor: Mennyből az angyal című költeményét. A koszorúzást követően Farkas Szilárd polgármester ünnepi beszéde során az 1956-os letenyei és környékbeli eseményekről is szólt.

"Budapest és néhány nappal később a vidéki Magyarország, de Letenye és környéke is a világpolitikát formáló események helyszíne lett, ahogy az világosan olvasható Pusztai Ferenc helytörténész Miről hallgat az Öreg Platán? című könyvében.

1956. október 26. (péntek): A bázakerettyei munkások tüntetést szerveztek a letenyei Kossuth-emlékműhöz. Délután az olajüzemből 20-25 főnyi küldöttség érkezett a községbe. A kocsit mintegy 3-400 tüntető követte. A járási pártbizottság előtt Palkó József első titkár fogadta őket. A tüntetők lehurrogták Palkót, mert elvtársaknak szólította őket. A tömeg követelte a kommunista vezetők, Szabó Lajos községi tanácselnök és Peczkó Béla, a járási tanács pénzügyi osztályvezetőjének leváltását.

Kondákor Ferenc felolvasta a munkások követeléseit. Letenyén is nagy tömeg ment a tanácsi hivatalhoz, a pénzügyőrségre, ahol iratokat égettek el. Horváth István hentes vezetésével tüntetők egy csoportja feltörte a járásbíróság ajtaját. Bedi István és több társa: „a kommunista iratokat meg kell semmisíteni” jelszóval összetörték a hirdető táblákat, irodai tárgyakat. A gépállomáson megalakult a munkástanács.

1956. október 29.(hétfő): A letenyei rendőrkapitányságon a rendőrök iratokat égettek. Érsek Lajos, a forradalmi tanács elnöke tudomást szerzett erről és felelősségre vonta Benkó Jánost, a kapitányság vezetőjét. Majd jóváhagyták a rendőrségi alkalmazottak névsorát. Benkó János áthelyezését kérték; Harris György, Marton Ferenc és Raffai Jenő rendőrök elbocsátását javasolták. A járási kapitányság vezetőjének Koczka László hadnagyot, a rendőrőrs parancsnokának pedig Pókecz István törzsőrmestert javasolták.

1956. október 31. (szerda): éjszaka a mai szlovéniai Pince településnél 14 letenyei és nagykanizsai kommunista párti vezető és ÁVH-s lépte át gépkocsival a határt, akik a forradalom sikereitől megijedve, féltek a várható megtorlástól. Később közülük kerültek ki az első repatriáltak. Miután a forradalmat leverték, december elején a többségük vissza is tért Magyarországra.

1956. november 4-e: a vasárnapi 9 órai szentmise után Felhalmi Ferenc iskolaigazgató mondott beszédet a Kossuth-szobornál, akit hamarosan Letenyéről elhelyeztek. Aznap három tank vonult végig Letenye-Egyedután. Ezzel a forradalom Letenyén le is zárult." - mondta többek között a városvezető.

A műsor további részében közreműködött a helyi Mura Gyöngye Mazsorett Csoport és Örökség címmel zenés irodalmi műsort adott elő a zalaegerszegi Tekerted Band. A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár által szervezett megemlékezés a fúvószenekar közreműködésével a Szózat dallamaival zárult.

letenye-1956-os-unnepseg-2020-1.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-2.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-3.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-4.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-5.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-6.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-7.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-8.jpg

letenye-1956-os-unnepseg-2020-9.jpg