Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.05

Letenyén dőlt meg az országos melegrekord

Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Azt írták: a hőmérsékleti értékek csütörtökön sokkal inkább hasonlítottak a március végén szokásos értékekhez. Még országos átlagban is 14 Celsius-fok körül alakultak a csúcsértékek - írták, ugyanakkor megjegyezve: a hőérzeten többfelé jelentősen ronthatott a viharos északnyugati szél.

letenye-kastelypark-hovirag.jpg

(Fotó: archív. Hóvirág nyílik a letenyei kastélyparkban a több száz éves platán és a Városi Könyvtár közelében. Fénykép: Bedő Annamária - Letenye)

Az eddigi február 4-i rekord 17,6 fok volt, ezt 2004-ben Szentgotthárdon mérték. Most ehhez képest a meteorológiai szolgálat több mérőállomásán is regisztráltak magasabb értékeket. A legmelegebb Letenyén volt, ott csütörtökön 18,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A fővárosi rekord jelen állás szerint "csupán beállt": 1967-hez hasonlóan csütörtökön is 13,8 fokig melegedett fel a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint az első februári hétvégén néhol tavasziasan enyhe lesz az időjárás, akár 16 fokig is felmelegedhet a levegő. Az országon belül viszont nagy lesz a kontraszt, másutt ugyanis napközben is csak épphogy fagypont feletti értékek várhatók.

Talán érdekes lehet, hogy Letenyén a családi házas övezetben és a kastélypark (Művelődési Ház és Könyvtár) környékén is február 4-én már kinyílott a hóvirág.

Mutatunk egy 2017-es videót, amin látszik, hogy Letenyén a kastélypark, a játszótér és a Béci-patak környékén milyen csodálatos hóvirágmező volt 2017 március elején.