Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.25

Letenyei volt a sofőr - Többször fuvaroztak át embereket a határon

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói embercsempészéssel gyanúsítanak egy 27 éves pakisztáni, valamint egy 50 éves és egy 51 éves magyar állampolgárt.

 

letenye-embercsempesz.jpg

 

A rendelkezésre álló adatok szerint 2014. május 23-án 23 óra 55 perckor a letenyei Nemzeti Adó és Vámhivatal Mélységi Ellenőrzési Csoportja az M70-es autóút murarátkai lehajtójától 50 méterre Szlovénia irányába ellenőriztek egy Volkswagen Transporter típusú személygépkocsit. Az autóban négy afgán, valamint egy bangladesi származású fiatalember utazott, akik ugyan humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek, de a magyar államhatár átlépéséhez szükséges okmányaik nem voltak. A vámosok értesítették a zalai rendőröket, akik az autó utasait előállították.

 

A nyomozás során kiderült, hogy a Transportert vezető letenyei férfi nem tudta, hogy utasainak nincsenek okmányai, őt a nagybátyja kérte meg arra, hogy vezesse a gépjárművet. A mellette ülő B. Sándort – a nagybácsit – gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók kiderítették, hogy az 51 éves férfit feltehetőleg egy debreceni embert bízta meg azzal, hogy vigye át a határon a külföldieket. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a fuvarért több ezer eurót fizettek az utasok. Az egyik gyanúsított korábban taxisként dolgozott Budapesten. Az ügyben meggyanusítottak egy 27 éves pakisztáni fiatalembert is, aki a gyanú szerint "összekötőként" vett részt az ügyben.

 

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az államhatár átlépéséhez több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt az ügyben keletkezett iratokat megküldte a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek - közölte vasárnap a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.