Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.13

Letenyei számvetés

Farkas Szilárd letenyei városvezetőt kérdeztük – mi volt a legsürgetőbb feladat, amikor településvezetővé választották?

 

- 2014. október 12-én bizalmat kaptam a letenyei polgároktól, ezt a bizalmat igyekeztem a tudásomnak és tapasztalataimnak megfelelően megszolgálni a képviselő-testülettel együtt ebben az öt évben. Azt kell, hogy mondjam, a beiktatásomat követően egyből a mély vízbe kerültem. Pár, folyamatban lévő ügyet – mely nem tűrt halasztást – a beiktatásomat követően megoldottam. A 2014-es polgármesteri programomban elsődleges célkitűzésem az egyedutai városrész csapadékvíz elvezetési problémáinak megoldása volt. A vízügyi szakemberekkel, a helyi mezőgazdasági vállalkozókkal közösen a legfontosabb ez irányú feladatokat 2014-ben és 2015-ben megoldottuk ennek érdekében. A város északi részéről lezúduló csapadékvíz elvezetése tárgyában áteresz-cserét szükséges végrehajtanunk, mely a 7-es főút alá csatlakozik. A szükséges tervek már elkészültek 2018-ban, a megvalósítás előtt vagyunk, azonban komplex feladatról van szó, melyet tervek és engedélyek nélkül nem lehet végrehajtani.

 

letenye-farkas-szilard-polgarmester-2019.jpg

 

Hogy élte meg az elmúlt öt évet? Vannak már eredmények?

 

- Az öt éves ciklus ideje alatt számos pályázaton sikerrel vettünk részt, teljes mértékben megújult a Szapáry-Andrássy kastély földszintje, a volt szolgálati lakásból modern turisztikai irodát hoztunk létre. A felújítást természetesen folytatni kívánjuk a jövőben, a kastély emeleti és külső homlokzati részeivel. A pályázatot már be is nyújtottuk. Az egyedutai művelődési házat kerékpáros pihenőhellyé alakítottuk át, amely megfelelő körülmények biztosításával rendezvényekre is kiadható. Felújításra került a Letenyei Hóvirág Óvoda Bajcsy utcai telephelye, hőszigetelést, új tetőt és nyílászárókat kapott az épület, megújult a játszóudvar, a szociális blokkok, de további feladatunk a jövőben az intézmény teljes körű belső felújítása. Ugyancsak ez a jövőbeni tervem az egyedutai városrészben működő óvoda kapcsán is.

 

- Az épület a jövő év nyarán többek között homlokzati hőszigetelést, födémszigetelést is kap egy nyertes pályázatnak köszönhetően. A jövőben az intézmény udvarán lévő játékok cseréjét is meg kívánjuk valósítani, melyre pályázatot nyújtottunk be. Modernizáltuk és korszerű informatikai eszközökkel láttuk el mintegy 11 millió Ft értékben a letenyei családsegítő intézményt, sőt egy személygépjárművet is vásároltunk pályázatból, mely az ott dolgozók mindennapi munkáját segíti. Lassan befejezéséhez közeledik a Zöld város beruházás, térkő burkolattal ellátott gyalogjárdákat építettünk a Béke utcában, utcabútorokat helyeztünk, valamint kültéri sporteszközöket telepítettünk, létrehoztunk egy új játszóteret is és hamarosan megkezdődik a korábban elbontott híd újjáépítése a Béci-patak fölé, a Bajcsy utcai óvoda és játszótér között.

 

- Gőzerővel zajlik a termelői piac megépítése is. Hamarosan megindul a közbeszerzési eljárás a volt téglagyár területének megújítására, melyet több ütemben kívánunk megvalósítani. Ezen beruházásra mintegy 470 millió Ft-ot ítéltek meg önkormányzatunknak. De sorolhatnám még a megvalósult kisebb-nagyobb értékű fejlesztéseket is. Az elmúlt öt év minden napja munkával telt, a beruházások mellett igyekeztem hatékonyan közreműködni a fogadóóráimon felmerült állampolgári problémák megoldásában is.

 

letenye-farkas-szilard-polgarmester-2019-2.jpg

 

Megválasztása esetén melyek a jövőbeni legfontosabb tervek?

 

- Elsősorban a megkezdett beruházásokat biztonságosan be kell fejezni, az újonnan felmerült fejlesztéseket pedig megkezdeni szükséges annak érdekében, hogy a beruházási határidőket megfelelően tudjuk tartani. Másodsorban a következő ciklusban kiemelt figyelmet kívánok fordítani a belterületi járda- és úthálózat felújítására, valamint a meglévő közműhálózat mielőbbi fejlesztésére. Az elmúlt öt évben sok jelzés érkezett az állampolgárok irányából a járdák, utak minőségére, de sokszor tapasztaltuk azt is, hogy a városban megépített ivóvízhálózat már jócskán felújításra szorul. Ez komplex és nehéz feladat egy település számára. Ennek ellenére Fenyő utcában önerőből már megkezdtük a meglévő ivóvízhálózat vezetékcseréit, hamarosan a következő ütem is elindul.

 

- Harmadrészt pedig továbbra is minden lehetséges módon azon kívánok dolgozni, hogy minél nagyobb számú pályázati forrást hívjak le a településre. Tisztán látom, hogy sok feladat, fejlesztendő terület van még előttünk, melyre egy önkormányzati ciklus, öt év nem elegendő idő. Természetesen azt is ki kell hangsúlyoznom, hogy a megkezdett munka biztonságos folytatásához olyan települési képviselőkre van szükség, akik önkormányzati tapasztalattal, megfelelő tudással, végzettséggel rendelkeznek egy-egy kardinális döntés meghozatala során. Igyekeztem olyan képviselőket toborozni, akik városvezetői munkámat döntéseikkel elő tudják segíteni  (Forrás: Dél-Zala Murahíd)