Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.13

Letenyei iskolások a Muraközben

A Határtalanul! program „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” nyertes pályázata jóvoltából iskolánk 31 hetedik évfolyamos tanulója vehetett részt április 11-14-én négynapos szlovéniai kiránduláson.
Az előkészítő órákon megismertük a Muravidék és a Muraköz földrajzát, történelmét, és érzelmileg is ráhangolódtunk a határainkon kívül élő muravidéki magyarokkal való találkozásra.
A kirándulás első napján a határt Tornyiszentmiklósnál léptük át, majd megérkeztünk Lendvára. Elsőként a Makovecz Imre által tervezett színházba látogattunk el, ahol eljátszottuk Bánffy Piroska történetét. Ezután ellátogattunk a Bánffy központba, ahol a 91 éves Bíró József bácsi mesélt nekünk a II. világháborúban és az internáló táborban megélt tapasztalataikról, mely felejthetetlen hatással volt ránk.

 

letenye-iskola-hatartalanul-2016-1.jpg


Innen elmentünk a Szent Katalin templomba, melyet Bernáth József Tanácsos Úr mutatott be nekünk. Itt a magyar hősökért imádkoztunk és elénekeltük a Himnuszt, majd a Szent István szobor előtt koszorúztunk. Délután a Lendvai vár megtekintésére került sor. Itt láthattuk a történelmi gyűjteményt és Zala György munkásságát ismerhettük meg, majd ehhez kapcsolódóan feladatokat oldottunk meg. Utunk innen a Szentháromság kápolnához vezetett, ahol Hadik Mihály múmiáját tekintettük meg. Ezután a Lendvai hegyen megismerkedtünk a szőlőtermesztéssel és borászattal is, egy tanuló előadásában. Megnéztük a kilátót, itt egy gyönyörű tojáskiállításnak lehettünk részesei. Este elfoglaltuk szállásunkat Hosszúfalun.

 

letenye-iskola-hatartalanul-2016-2.jpg

 

A második napon Dobronak kéttannyelvű iskolájába látogattunk. Az igazgatónő előadása után mi is bemutattuk az iskolánkat. Rövid verssel és citeraszámmal kedveskedtünk, de a perecsütés és a foci elengedhetetlen program volt. Este közösen megbeszéltük tapasztalatainkat a két iskola életéről. Ezután a Hancsik család vendéglátásában részesültünk. Sütöttünk dödöllét, kukoricaprószát, kipróbáltuk a pohár használatának szabályait, málnakóstolásban kísérleteztünk. Finom ebéd után megköszöntük szívességüket és a közeli orchidea parkba látogattunk. Itt tanulói előadásokkal szereztünk bővebb ismeretet a trópusi éghajlatról, geotermikus energiáról, az orchideáról, majd szakavatott idegenvezető segítségével végigjártuk a trópusi kertet, megszemlélve az ott termesztett növényeket. Néhányan a közelgő anyák napjára gondolva vásároltak is.
A következő utunk a Bakónaki- tóhoz vezetett, szemétszedésre készültünk, de a helyiek ezt megtették előttünk. A Szent Vid forrásnál vízminőségi vizsgálatot végeztünk, majd az eredményeket összehasonlítottuk a tó vízének minőségével. Rövid sétával, játékkal töltöttük a délutánt. Este megbeszéltük az iskolában tapasztaltakat, és activity játékkal elevenítettük fel a nap eseményit.
A harmadik napon Zsitkócon kezdtünk, megkoszorúztuk a Deák emlékházat, majd a lendvai idősotthonban rövid műsorral kedveskedtünk az ott lakóknak. Néptánc, szavalat, ének és citera volt a repertoárunkon. Az ápolónők a ház bemutatásakor elmesélték a lakók napirendjét, mindent megtesznek, hogy állapotuknak megfelelően a lehető legjobb gondoskodásban legyen részük. Találkoztunk magyar tanítónővel, még mindig hímző nénivel, vagy éppen betegségből felépülővel. A találkozó végén ők vendégeltek meg bennünket. Megtapasztaltuk és megtiszteltük az idős kor méltóságát.
Hosszas tanácskozást követve Bernáth József Tanácsos Úr segítségével bejártuk a környék templomait. Voltunk Bántornyán, megcsodáltuk a veleméri freskók testvéreit. Muraszombaton a Szapáry kastélyban berendezett múzeumban végigkövettük a Muravidék történelmi eseményeit, helyi értékeit. Nagytótlakon, a Rotundánál matematikai módszerekkel becsültük meg a kerületét, melyből este a belső területének kiszámítását végeztük el. Bagonyán a különleges építészetű templomot csodáltuk meg. Kádárműhely, fazekasműhely meglátogatása volt a következő program. Késő délután elbúcsúztunk a Tanácsos Úrtól és a szállásra igyekeztünk. Vacsora után játék a sportpályán, matematikai számításokkal és faliújság készítésével telt az idő. A tábortűz elmaradása miatt közös énekléssel zártuk a napot.

 

letenye-iskola-hatartalanul-2016-3.jpg

 

A negyedik napon reggel fél 7-kor keltünk fel, pakolnunk kellett. Elmentünk ezután reggelizni, 8-kor pedig már indultunk is a Mura folyóhoz. Az eredeti terv helyett, az itteniek Izakovcit javasolták vízimalom megtekintéséhez. Sajnos esett egy kicsit az eső, de elállt, mikor megérkeztünk. Komppal átkeltünk a Murán. Ezután egy feladat várt ránk a parton, magvakat kellett felismerni a „családoknak” (kukorica, árpa, tritikálé, búza és repce). Visszamentünk a túlpartra, majd térképdarabokból kellett kirakni egy térképet, amely a Mura útját ábrázolta. Kiselőadásokkal a vízimalom és a Mura jelentőségéről bővítettük ismeretünket.
Mikor végeztünk, elindultunk egy hosszú útra, Trakostyánba. Itt már elkelt az esernyő is. Megnéztük a trakostyáni várat, mely a Draskovich családé volt. Nagyon jó volt. Igaz sokat kellett sétálni, míg felértünk, de megérte. Fenséges látvány várt minket, a vár alatt egy tó volt. Esőben olyan képét mutatta, mintha be lenne fagyva.
Trakostyán után Varasdra utaztunk. A vár történetének megismerését követően kaptunk egy várostérképet, ezen be kellett jelölni a város nevezetes épületeit, meg kellett keresni őket és fényképet kellett készíteni az épületekkel. Sikeresen mindenki mindent megtalált.

 

letenye-iskola-hatartalanul-2016-4.jpg

 

Varasdi sétálások után elmentünk Csáktornyára, ahol a Zrínyi kastélyt látogattuk meg. A kastély udvarán kaptunk egy Zrínyi családfát, amely alapján meg kellett mondani, hogy milyen rokoni kapcsolat volt csáktornyai Zrínyi Miklós és szigetvári Zrínyi Miklós között, illetve ki volt Zrínyi Ilona a családfában. Ezután megtekintettük a Zrínyi Miklós költő emlékére emelt emlékoszlopot. Utána sétáltunk a belvárosban, találkoztunk egy apácával és meglátogattuk a ferences templomot és kolostort, imával zártuk a kirándulás horvátországi részét. Délután fél ötkor elindultunk haza, Letenyére. Mindenki fáradt volt már, de még maradtunk volna mindannyian pár napot.
Itthon értékelő órát tartottunk, amelyen egy bemutatóval elevenítettük fel a kirándulás napjait. Megmutattuk szüleinknek a legszebb élményeket. Közös szalonnasütésre került sor az iskola udvarán, ahol az énekkarosok néhány dallal kedveskedtek, majd villámkérdésekkel színesítettük az együttlétet. Közben bemutató órát, témanapot tartottunk.
Életünk meghatározó élménye volt a túra. Sokat tanultunk, közben jól éreztük magunkat.
(Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola)