Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.29

Letenye is nyert a Magyar Falu Programból, tovább fejlesztik az óvodát

Letenye Város Képviselő-testülete augusztus végén döntött és nyújtotta be pályázatát, elektronikus kérelmét a Magyar Falu Program „Óvoda udvar/óvodai sport” című alprojektre, amelyre az 5000 lélekszám alatti települések is pályázhattak. A pályázat elsődleges célja az óvodai udvar és kültéri eszközfejlesztés, támogatása, ezáltal a vidéki kistelepüléseken élő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének segítése.

letenye-ovoda-fobejarat-2019.jpg

(A letenyei Bajcsy utcai óvoda főbejárata)

Letenyén kettő helyszínen működik óvoda, összesen 6 csoporttal. A Bajcsy utcai óvodai fejlesztés – ahol jelenleg 4 csoport működik – jelentős része már megtörtént 2019-ben településfejlesztési forrásból, mintegy 82,1 millió Ft értékben. A beruházás folyamán az épületben a gyermek szociális helyiségek (4 helyiség), mosdók felújításra kerültek, továbbá akadálymentesített mosdót alakítottunk ki, helyükre kerültek az információs táblák, sószobát hoztunk létre, új személyzeti öltözőt alakítottunk ki, az épület főbejáratánál akadálymentesítést valósítottunk meg, új játszóeszközöket és térbútorokat vásároltunk és telepítettünk az intézmény udvarán a kis ovisok örömére, ivókút létesült, térburkolattal láttuk el a gyalogjárdákat, teljes mértékben felújításra került a kerítés, az udvaron elbontottuk a régi teraszt és annak nem túl esztétikus szerkezetét, árnyékolókat, napvitorlákat helyeztünk ki, valamint az épület lapostető felületén fotovoltaikus rendszert építettünk ki és kapcsoltunk üzembe az energiatakarékosság jegyében – tájékoztatta honlapunkat Farkas Szilárd városvezető.

letenye-ovoda-mosdo-2019.jpg

(Mosdó a megújult Bajcsy utcai óvodában)

Az Eötvös utcai (egyedutai) óvodában kettő csoport működik jelenleg. Az óvoda épületének fejlesztésére már van egy nyertes projektünk a szintén a településfejlesztési programból, mintegy 15,2 millió Ft összegben, melynek beruházása 2020. második felében kezdődhet meg.  A nyertes pályázatnak köszönhetően az épület valamennyi homlokzatának korszerű hőszigetelése, a padlásfödém hőszigetelése, a homlokzati ajtók cseréje, kazáncsere, az épület akadálymentes megközelíthetőségének megteremtése, akadálymentes vizesblokk kialakítása meglévő helyiség átalakításával és a beruházással járó helyreállítási munkák valósulhatnak meg – folytatta a polgármester.

Úgy gondoltuk, hogy az Eötvös utcai óvoda udvarának fejlesztését is célul tűzzük ki a falu program pályázati felhívásának köszönhetően, melyre közel 5 millió Ft-os támogatást ítéltek meg. Ez a forrás elegendő lesz egy komplex, többfunkciós kültéri, időjárásálló játékegyüttes beszerzésére és mellette némi udvarrendezési feladatokat is végre tudunk hajtani. A beruházás 2020-ban kezdődhet meg.

letenye-ovoda-vezeto-2019.jpg

(Farkas Szilárd polgármester és Hermán Zsoltné Szunyogh Éva óvodavezető)

Emellett formai szempontból hamarosan bírálat alá esik egy nemzetközi, magyar-horvát határon átnyúló pályázat is, melynek egyik eleme szintén az Eötvös utcai óvoda fejlesztése a környezettudatosság szempontjából, a környezeti nevelést szem előtt tartva. A pályázat eredménye 2020. február elejére várható. Letenye ebben a projektben partnerként vesz részt több településsel és horvát vezető partnerrel együtt.

A nevelési intézmény vezetőjével már szót ejtettünk a 2020-as költségvetés tervezéséről. Hermán Zsoltné Szunyogh Éva óvodavezető jelezte, hogy mindkettő óvoda belső bútorzatának, padozatának megújítása már időszerű és új játékok beszerzése is szükséges - folytatta a polgármester. A 2020-as költségvetés tervezésénél figyelembe vesszük ez irányú igényeket is, de a nagyobb volumenű beruházásokat továbbra is pályázati források lehívása útján kívánjuk megvalósítani.