Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.04

Letenye és környéke bűnügyi helyzete rendőr-szemmel

A letenyei testület ülésén egy tájékoztatót kaptak kézhez a képviselők, amelyet a város bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről Dr. Molnár József ezredes a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezetője és Vitovszki János alezredes a Letenyei Rendőrőrs parancsnoka látott el kézjegyével.

 

letenye-testulet-2015.jpg


A tavalyi évről szóló értékelés szerint a Letenyei Rendőrőrs a határ menti városon kívül további 27 község területén is ellátja a feladatokat.
A Letenye mellett lévő horvát-magyar határátkelő miatt rendszeresen látnak el közös szolgálatokat a helyi határrendészeti osztály munkatársaival. Pont az államhatár miatt egyre több a közokirat hamisítási, vesztegetési, kábítószerbirtoklási ügy, de különösen az embercsempészet - tavaly 38 eset történt - elleni fellépés lett az egyik jellemző bűnelkövetési forma.

Tavaly csökkent a tudomásra jutott bűncselekmények száma, amely 2013-ban 499, míg 2014-ben 433 volt. Különösen fontos, hogy az őrs működési területén emberölés, halált okozó testi sértés nem volt, viszont egy esetben emberölési kísérlet és zsarolás miatt kellett intézkedni, ez utóbbi esetekben az elkövetők elfogása rövid időn belül megtörtént. Aggasztónak tűnhet viszont az, hogy a területen a közlekedési, a házasság, család, ifjúsági és a nemi erkölcs elleni cselekmények száma nőtt, ellenben a vagyon elleniek közel 100-al csökkentek, ez tavaly 231 volt.
A vagyon elleni bűncselekmények száma  Letenye, Bázakerettye és Tótszerdahely térségében emelkedett. A 28 település közül a legtöbb bűncselekmény Bánokszentgyörgyön, Borsfán, Bázakerettyén, Becsehelyen, Csörnyeföldön, Letenyén, Muraszemenyén, Oltárcon és Rigyácon történt 2014-ben.
Letenye környékére tavaly készenléti rendőröket is vezényeltek, de előfordult, hogy a rendőrök polgári ruhában is láttak el a szolgálatot.
A Letenyei Rendőrőrs a térség 18.000 lakosa és a több millió átutazó biztonságának megőrzésén, javításán munkálkodik - tudtuk meg a rendőrvezetők által készített tájékoztatásból.