Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.24

Közel ötszázan a letenyei Márton napi lámpás járáson

November 9-én ismét Márton napi lámpás járást szervezett a Letenyei Hóvirág Óvoda.
A mára hagyománnyá vált felvonulást 2010-ben indították útjára, a mostani programon közel ötszázan vettek részt - mondta honlapunknak Friman Jánosné óvodavezető.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-1.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-2.jpg

Az idén az óvoda udvarából indult a menet, az első megálló a Kárpáti utcai Kolping Otthon volt, ahol a dolgozók a Szent Márton kápolnában vetítéssel elevenítették fel Szent Márton ünnepét.
Innen a kastélyparkba, a Letenyei Platánhoz indultak, ahol Farkas Szilárd polgármester mondott köszöntőt, majd az óvodavezető szólt a Márton napi népszokásokról és hiedelmekről.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-3.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-4.jpg

Aigner Géza letenyei plébános a Márton kifli történetét mesélte el.
A termék lényege, hogy két patkó alakban összefordított fél kifli egybekelesztésével sütik, így mindenkit, aki kézbe veszi, arra ösztönözze, hogy eltörje és megfelezze a terméket.
Ezt követően a gyerekek népi libás énekekkel, táncházzal kedveskedtek az egybegyűlteknek.

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-5.jpg

letenye-marton-napi-lampas-jaras-2018-6.jpg

Az idén spot-fáklyák világították meg a rendezvényt és égők kerültek a platánra és a környező fákra, ami még emlékezetesebbé tette a lámpás járás hangulatát, erre támogatást a helyi Antal Kft-től érkezett.
Az egybegyűlteknek Márton kiflivel, zsíros kenyérrel, forralt borral, teával és rétessel kedveskedtek a szervezők - hallottuk Friman Jánosné óvodavezetőtől.