Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.15

Kossuth-díjat kapott a Letenyén született Nagy Feró

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A lista a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg. A Letenyén született Nagy Feró is Kossuth-díjas lett.

NAGY FERÓ énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

 

nagy-fero.jpg

 

NAGY FERÓ rockénekes, színész, dalszövegíró Letenyén született 1946. január 14-én.
A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára járt erősáramú üzemmérnök szakra, de államvizsgát nem tett.

1963 és 1970 között a Richmond Heads, majd a Zárvatermők, 1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét. Az igazi "Ricse" blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban ő volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a "nemzet csótánya". (Egyesek szerint a pólójára nem az volt írva, hogy a "nemzet csótánya", hanem az, hogy "nem a nemzet csótánya".

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján, Berger a Hair című rockmusicalben, Önögész az Atilla, Isten kardja című rockoperában és Hamlet az Egyetemi Színpadon. Több filmben is szerepelt.
1989-től a rádió Garázs című ifjúsági műsorának, majd a televízió Rockkalapács című műsorának vezetője volt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt.

Művészete elismeréseként 2016-ban Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben életművéért Petőfi Zenei Díjat kapott. (Fotó: Wikipédia)

Nagy Feró igazából csak a születése okán kötődik Letenyéhez. Az Erdélyből menekült Nagy család mindössze másfél évig élt Letenyén a bóbicai településrészen, aztán elköltöztek a fővárosba. A most 75 éves Nagy Feró a határmenti városban a rendszerváltás előtt és után is adott koncerteket.

Koncertjein rendre-másra felkiabálják neki a színpadra, hogy Letenye, de ettől függetlenül Feró tőzsgyökeres budapestinek tartja magát.

"A díjjal járó jutalom összege 2013 óta a bérből és fizetésből élők előző évi (a Központi Statisztikai Hivatal által számított), országos szintű nettó nominál átlagkeresetének hatszorosa, ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel.

Számításaink szerint ez 1 millió 650 ezer forintos jutalmat jelent. A nagydíjjal járó jutalom összege a díj összegének kétszerese, megosztott díj esetében a kitüntetettek személyenként a díjjal járó összeg felére jogosultak." - írta a Pénzcentrum.