Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.17

Kórustalálkozón a letenyei Andrássysok

22 évvel ezelőtt kereste meg intézményünket Magyar Anna, a lenti Arany János Általános Iskola karnagya azzal a lelkes gondolattal, hogy évente osszák meg az iskolai kórusok az éneklés örömét egymással és a közönséggel.
Ehhez a kezdeményezéshez az idők folyamán csatlakozott a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Lentiből, Zalaszentgrót, Zalakaros, Zalalövő, Hévíz városa alsós és felsős énekkaraival.

 

letenye-iskola-korus.jpg


Letenye utoljára 2013-ban adott otthont a kórustalálkozónak, idén a lenti Városi Művelődési Központban találkozott és énekelt több száz iskolás. Mivel nem versenyről van szó, a gyerekek izgulnak ugyan, de jó szívvel hallgatják egymást, élvezik a többi produkciót is amellett, hogy a legtöbbet igyekeznek kihozni magukból. A közös művet a házigazda iskola karnagya választja ki: felemelő, amikor ennyi diák együtt énekel, ilyenre még a nagyvárosokban is ritkán van példa.
A szereplés után a kórustagokat megvendégelik, a karnagyok pedig megerősítik egymást a hivatásban.
A Zalai Kisvárosok XXIII. Kórustalálkozója jövőre Zalalövőn lesz, aztán ismét Letenye következik.
Az országban számos énekkari rendezvény van, de az egyedülálló, hogy egy térség iskolái ilyen kapcsolatot ápoljanak évtizedeken keresztül, mindezt a gyermeki lélek gazdagításáért a közös éneklés élményével.

(Írta: Cselényiné Erős Enikő karnagy)