Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.14

Koronavírus: Letenyén is tesztelik az óvodai dolgozókat

Továbbra is 21 fő az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Letenyén. Van akinek már feloldották a járványügyi elkülönítését vagy a járványügyi megfigyelés alá helyezését. Jelentősen csökkent a járványügyi megfigyelés - 10 fő - alá vont személyek száma.

Tisztelt Letenyeiek!
A mai járványügyi határozatok alapján az új koronavírus járvánnyal összefüggésben Letenyén az alábbi számú megbetegedések és járványügyi megfigyelés alá helyezések vannak jelenleg érvényben. A számadatok mindig az aktuális napra vonatkoznak. A veszélyhelyzet ideje alatt a napi szintű tájékoztatásokat és az aktuális járványügyi számokat aznap, legkésőbb 20:00 óráig teszem közzé. Van aki a mai nappal már elhagyhatta otthonát és közösségbe mehetett, ugyanis feloldották a járványügyi elkülönítését (igazolt SARS-CoV-2 beteg) vagy járványügyi megfigyelés (érintkezett igazolt SARS-CoV-2 beteggel, de tünetei nem súlyosbodtak, 10 nap házi karantén) alá helyezését.

 

letenye-koronavirus-2020.11.13..jpg

 

Mindezek ellenére nagy valószínűséggel a következő napokban újabb esetszám emelkedések várhatók az elvégzett antigén és PCR-tesztek alapján.
Az önkormányzat által fenntartott intézmények bezárását a polgármesterek részére megadott felhatalmazás alapján lehet elrendelni, de az általános iskola, az óvoda, valamint a bölcsőde a 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendeletben megfogalmazottak alapján nyitva maradnak és a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett működhetnek.

A fentiekkel összefüggésben ismét tisztelettel és nyomatékosan kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben lévő szabályokat szíveskedjenek szigorúan betartani, az előírt helyeken viseljenek orrot, szájat eltakaró mosható vagy sebészi maszkot és a személyes higiénét is teremtsék meg és a különleges jogrendben lévő szabályokat szigorúan tartsák be! Városunkban két telephellyel idősek otthona is működik és el kívánjuk kerülni a tömeges koronavírus által okozott megbetegedést az intézményekben, ezért az önkormányzat is mindent megtesz az együttműködés, a folyamatos kommunikáció és a megfelelő tájékoztatás tekintetében.

Tegnap (csütörtökön) felmérték a Letenyei Hóvirág Óvoda dolgozóinak létszámát. Hamarosan elvégzik az intézmény dolgozóinak - az új koronavírus kimutatására vonatkozó - tesztelését.

Tájékoztatom Önöket, hogy az új koronavírus járványhelyzettel összefüggésben, a tünetek megjelenése esetén az úgynevezett PCR-tesztek megkérését nem az önkormányzat, hanem az illetékes háziorvos a tünetek mérlegelését követően rendelheti el és néhány nap múlva az OMSZ munkatársai veszik le a mintákat. A népegészségügyi hivatal feladata pedig az esetleges kontaktkutatás. Tehát az önkormányzat nem kompetens ezen feladatokban! Amennyiben a hatályban lévő kormányrendeletekben megfogalmazottaktól eltérő jelenséget tapasztalnak (kijárási korlátozás megszegése, maszkhasználat elmulasztása, ..., stb.), akkor a rendőrség jogosult illetékes szervként eljárni!

Tisztelettel hívom fel a helyi kereskedelmi-egységek (boltok, üzletek) tulajdonosainak figyelmét, hogy a rendőrség előre be nem jelentett módon jogosult ellenőrzést végezni az egységekben, a szabályos maszkhasználattal kapcsolatban.

Tisztelettel köszönöm meg együttműködésüket! Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra! - közölte többek között Facebook oldalán pénteken Farkas Szilárd letenyei polgármester.

Mit szabad és mit nem a korlátozások alatt?! Erről tájékoztatott a letenyei polgármester

Tisztelt Letenyeiek! Ma délelőtt sok kérdés érkezett felém és az önkormányzat irányába a tegnap megjelent Kormányrendeletekben megfogalmazottakkal kapcsolatban. A kérdéseket összegyűjtöttem és megválaszolására az alábbiakban biztosítok lehetőséget. A lakosság részéről feltett leggyakoribb kérdések és a válaszok: Bízom abban, hogy a gyakorlati kérdések megválaszolásával segítségükre lehettem! További kérdések esetén állunk szíves rendelkezésükre!