Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.13

Kiderül, hogy mennyire egészségesek a letenyeiek

Szombaton Letenyére érkezik a Generali a Biztonságért Alapítvány ingyenes szűrőbusza.

 

Nem sportolunk, de sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk és magas a vérnyomásunk – ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A Generali a Biztonságért Alapítvány ezért újra útjára indította szűrőbuszát, mellyel a leggyakoribb betegségeket szűrik ki országszerte. Most szombaton, augusztus 15-én a letenyei Egészségnap résztvevői ellenőrizhetik ingyenesen a koleszterin- és vércukorszintjüket vagy a vérnyomásukat.

 

generali-szurobusz.jpg

 

A mérésekre és a jó tanácsokra szükség is van, hiszen az Európai lakossági egészségfelmérés 2014-es adatai szerint jelentős a magyar népességen belül azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek: krónikus betegségről a felnőttek 55%-a számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomással (31%) és más szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők aránya. A kritikus koleszterinszint pedig a népesség 11%-át érinti.

Az összefüggésekkel tisztában vagyunk, mégis a lakosság csaknem harmada (29%) dohányzik, több mint huszada (5,4%) önbevallás alapján is nagyivónak minősíthető, kétharmada (67%) nem sportol még napi 10 percet sem. Túlsúlyosnak számít a felnőtt lakosság több mint fele, a középkorú férfiaknak pedig a 71%-a.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja. Csak tavaly 24 rendezvényen „parkolt le” a busz, és mintegy 10.000 ingyenes, egészségügyi szűrést végeztek. Ezernégyszáz férfi és majdnem kétszer annyi nő élt a lehetőséggel, hogy ellenőrizze egészségügyi állapotát.

Legtöbben a vérnyomásukra voltak kíváncsiak, de sokan kérték vércukorszint ellenőrzésüket is, és népszerű volt a testtömegindex-számítás is.

A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza negyedik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.
A szűrőbusz augusztus 15-én, a Letenyei Egészségnapon is végez ingyenes szűréseket, így aki átfogó képet szeretne kapni egészségi állapotáról, a település kastélyparkjában megteheti.

(Forrás: Generali - X Kommunikációs Központ Budapest, e-mail)


A SZOMBATI LETENYEI EGÉSZSÉGNAP TELJES PROGRAMJA IDE KATTINTVA TALÁLHATÓ MEG