Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.19

Kevesebb közmunkással kezdték meg a munkákat Letenyén

Farkas Szilárd letenyei városvezetővel beszélgettünk a közfoglalkoztatás helyzetéről, aki elmondta: már tavalyi év végén egyeztettek a 2022. évi start mintaprogram közfoglalkoztatásról, azonban januárban mindösszesen 25 fő foglalkoztatására nyújthatták be kérelmüket.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy átadták az úgynevezett betonüzemet az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságnak, az ÉKKÖV Kft-nek. Köztudott, hogy a helyi sajátosságokra épülő program (betonüzem - betonelemgyártás) eddig az önkormányzat berkein belül működött, azonban egyre kevesebb szakképzett munkaerő vett részt a programban.

A polgármester azt is hozzátette: Letenye önkormányzata több évig folyamatosan sikeresen pályázott a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási programja keretében a helyi sajátosságokra épülő program elemre, mely során betonelemeket, térköveket gyártottak, ezzel évente 15 főnek adtak közfoglalkoztatási bérért munkát.

A gyártáshoz szükséges alapanyagokat, gépeket, eszközöket 20-23 millió forintos kormányzati támogatással szerezték be. Az eszközöket a pályázati előírásnak megfelelően 5 évig használni kell, értékesíteni nem lehet, de meghibásodásuk esetén a javítási költségek a kedvezményezettet, azaz az önkormányzatot terhelik.

letenye-varoshaza.jpg

(A letenyei Városháza. Fotó: archív)

A közfoglalkoztatásért helyettes államtitkár már novemberben közzétette a jövő évi pályázatot a 2022. március 1-jétől 2023. február 28-ig tartó időszakra. A korábbi években többször szó volt arról, hogy a feladatot és a térkőgyártást átadják az önkormányzati cégnek. Ez csak úgy lehetséges, hogy az önkormányzat ebben az évben nem nyújt be pályázatot erre a programra, helyette ezt az ÉKKÖV Kft. teszi meg ezt. A döntés értelmében 5 fővel kezdhették meg tavasszal a térkőgyártást, melyhez az önkormányzat biztosítja az eszközöket ingyenes használatba adással, valamint bérleti díj ellenében az árverésen vásárolt csarnokot.

Az önkormányzat januárban csupán egy járási startmunka mintaprogramra (szociális jellegű közfoglalkoztatási program) nyújtott be támogatási kérelmet, melyet jóváhagytak 3,5 millió forint felhalmozási és működési, 33 millió forint bér- és járulékköltséggel.

Így önkormányzati berkeken belül összesen 25 fő kezdhette meg tavasszal a munkát a szociális jellegű közfoglalkoztatási programban, 3 fő munkavezetővel, 1 fő adminisztrátorral és 21 fő segédmunkással. Az elvégzendő feladat azonban ugyanannyi maradt, mint tavaly. A közfoglalkoztatási béreket emelték, így például egy mostani programban dolgozó segédmunkás 2022. január 1-jétől havi bruttó 85.000 forint helyett havi bruttó 100.00 forintot keres. A program sikeres végrehajtását – a közfoglalkoztatási programon kívül – segítik 1 fő főállású munkavezető, 1 fő 6 órás alkalmazott és 1 fő főállású erőgépkezelő.

A 2022-es önkormányzati költségvetési rendelet is ennek megfelelően került beterjesztésre, majd elfogadásra még február 15-én. A szociális jellegű közfoglalkoztatási programban főként településüzemeltetési feladatokat, zöldterület-karbantartást és gondozást, belvízelvezetési munkákat, az árkok tisztítását, gyom- és parlagfűmentesítési, valamint egyéb kommunális jellegű feladatokat is ellátnak.

A letenyei városvezető hozzátette: a korábbi foglalkoztatási létszám 25 főre csökkent, emiatt sokan nem folytathatják a munkát a program keretén belül. Az ő részükre az elsődleges mukaerőpiacon történő elhelyezkedésben nyújt Farkas Szilárd segítséget. Van, aki már élt a lehetőséggel, de sajnos van olyan is, aki nem vette igénybe az általam felkínált segítséget, sőt nemtetszésének adott hangot különböző fórumokon.

Azt viszont érdemes tudni, hogy a közfoglalkoztatási lehetőség kezdetben ideiglenes megoldást nyújtott az elsődleges munkaerőpiacon állásukat elvesztett munkavállalók részre, de ma már azt látom, hogy ez a cél kissé megkopott, hisz van, aki már több, mint 10 éve közfoglalkoztatott – fogalmazott a határmenti város vezetője.