Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.01

Kétszázmilliós program indult Letenyén

A TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00005 kódszámú nyertes pályázatnak köszönhetően az elmúlt hetekben megkezdődtek a projekt kivitelezési munkálatai a városban.
Letenye Város Önkormányzata a projekt megvalósítására bruttó 199.926.803 Ft Ft támogatási összeget kapott, 100 %-os támogatási intenzitással. Az építési beruházás mintegy nettó 130.000.000 Ft nagyságrendet képvisel a projektben. A közbeszerzési eljárás eredménnyel zárult, így a közbeszerzési bizottság döntése alapján a beruházás kivitelezője a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.

letenye-varoskep-2018.jpg

(Letenye a magasból. Fotó: Mészáros T. László)

A projekt elemei többek között a decemberi lakossági fórumon és a sajtóban is ismertetésre kerültek. A projekt megvalósításához kapcsolódóan kisebb változtatások, illetve egyes fejlesztési elemek elhagyása a műszaki tartalomban az építőanyag árak jelentős emelkedése és a kivitelezési munkálatok miatt váltak szükségessé – mondta honlapunknak Farkas Szilárd polgármester.

Letenye számára javasolt jövőkép egyik legfontosabb célkitűzése a városközpont funkcióinak megteremtése, a hiányzó funkciók pótlásával és a meglévők megerősítésével, a városképbe nem illő elemek kitelepítésével.
A város életében az utóbbi 20 év több jelentős változást eredményezett.

letenye-latvanyterv-2018.jpg

(Látványtó terve a Bajcsy utcai óvoda melletti önkormányzati területen)

Bár a népesség száma az utóbbi 20 évben átlagban 4200 fő körül alakult, megnövekedett a város térségi szerepköre, megerősödött gazdasági szerepköre, egyre növekedett a városon áthaladó közúti forgalom. A fejlesztési tényezők kapcsán új lakóterületek alakultak ki, egyre intenzívebb volt a meglévő lakóépületek felújítása, a városközpontban (Kossuth Lajos és Bajcsy-Zsilinszky Endre utcákban) egyre jelentősebb intézmények települtek. Az évtizedekkel ezelőtti fejlesztések nagyságrendileg ma is kielégítik a szükségleteket, azonban a létesítmények minősége mind épületszerkezeti, funkcionális, mind esztétikai szempontból rehabilitációra, felújításra, megújításra értek meg.

A projekt főbb elemei:

- a játszótér felújítása, új, modern játszóeszközök telepítésével
felnőttek részére játszótér kialakítása
- kamerarendszer telepítése az érintett fejlesztési területeken
- a kastélypark rehabilitációja, a kastélyparki sétányok megújítása, a támfal elbontása és a zöldfelület megnyitása, a veszélyes és beteg fák eltávolítása, 270 új növényzet ültetése, pótlása
- látványtó kialakítása a Bajcsy utcai óvoda melletti önkormányzati területen
- a közlekedő felületek megújítása a városközpontban
- az óvoda és a játszótér közötti híd újbóli megépítése
- gazdaságélénkítő funkciók erősítése, a cukrászda és az egyik városközponti vendéglátóhely részére előtető építése
- rámpa kialakítása a Bajcsy-Zs. utcában

A munkálatok idejére a Lakosság szíves türelmét és megértését kéri az önkormányzat.