Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.09

Kész az egyedutai köztemető térkövezése Letenyén, a Bajcsy utcai sírkert is térkövezésre kerül

Ahogy arról már beszámoltunk: Letenye Város Önkormányzata a Magyar Falu Programban nem járt sikerrel a temetők fejlesztése alprogramban, így az önkormányzat saját maga látott hozzá a beruházás megkezdéséhez.

Farkas Szilárd polgármester a helyi fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: régi probléma a temetők könnyebb bejárhatóságát biztosító járdák állapota. Folyamatosan nyújtottunk be pályázatot, de zömében a kistelepülések, falvak temetőinek fejlesztésére jutott forrás. Ennek kapcsán vetette fel az egyik képviselő-testületi ülésen Gyergyák Tibor, a Városfejlesztési és Gazdasági Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő, hogy helyi sajátosságok járási közfoglalkoztatási programban készülő térkövekkel végezzék el az érintett szakaszok burkolását.

letenye-egyeduta-temeto-terkovezes.jpg

(Az egyedutai városrészben lévő temetőben végeztek a térkövezéssel)

Az egyedutai városrész sírkertjében eddig murvás felületen közlekedhettek a szeretteikhez kilátogatók, amit nemrég a saját erejű beruházásnak köszönhetően 300 négyzetméternyi térkőburkolat váltott. A járdaszakasz szegélyezését – mely 2,5 méter széles – 260 folyóméter szegélykő beépítésével végezték el.

Az úgynevezett kombi típusú térköveket az önkormányzat saját betonüzemében állítottuk elő a közfoglalkoztatási program keretében, s nyilván az egyedutai temető gyalogos közlekedőjének átépítése már eleve szerepelt a közfoglalkoztatásra benyújtott pályázatunkban arra az esetre, ha a falu-programban nem kap a város forrást. A kézzel végzett munkálatokban főként a közfoglalkoztatottak vettek részt, de bekapcsolódtak az önkormányzati tulajdonú ÉKKÖV Kft. dolgozói és a helyi képviselők is, a gépi munkában pedig kettő helyi vállalkozó is besegített, hiszen a földnedves beton gépesített keverése, terítése és a tereprendezés ezáltal gyorsabban haladt.

A munkálatokra kettő hetet tűztek ki, de a kiváló szervezésnek köszönhetően idő előtt befejeztük azokat  – fogalmazott Farkas Szilárd, aki hozzátette, hogy a temetőben lévő kápolna mögötti esőcsapadék elvezetése, valamint a temetői kápolna bejárata körül is kicserélték a régi térköveket, továbbá a ravatalozó épülete előtt is végeztek javítási munkákat, a gyalogos felületek méretét is növelték, sőt még jutott idő a temetői kereszt körüli régi és megsüllyedt térkövek cseréjére is.

A polgármester kiemelte: céljaik között szerepel, hogy a Bajcsy utcai köztemető járdája is ilyen módon újuljon meg. Remélik, hogy az időjárás kegyes lesz hozzájuk és még az idén, Mindenszentek előtt el tudják kezdeni a munkát. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a térkőgyártáshoz és a felújítási munkálatokhoz a kormány minden szükséges forrást biztosít, így a beruházásnak minimális ráfordítási költsége volt, mely az önkormányzat saját költségvetését terhelte.

A polgármester végül hozzátette: a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó kistelepülések (Kistolmács, Murarátka és Zajk) is építhettek be a Letenyén gyártott kombi térkövekből, legutóbb Zajk részére nyújtottak segítséget az 52. Eucharisztikus Kongresszus emlékére kialakított dísztér burkolata kapcsán.