Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.12

Kamu hívásra vonultak a tűzoltók Letenyére

Az esti órákban érkezett jelzés néhány nappal ezelőtt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint egy családi házból dől ki a füst Letenyén. A helyszínre a város hivatásos tűzoltói mellett Nagykanizsáról is elindult egy raj, azaz 2 tűzoltóautó és 12 tűzoltó sietett a bajba jutottak megsegítésére. Csakhogy a bejelentő által közölt címen a kiérkező egységek sem tüzet, sem tűzre utaló nyomot nem találtak.

letenye-tuzoltosag.jpg

(Vonuláson a letenyei tűzoltók. Fotó: Letenye Média)

Könnyen megállapítható volt, hogy egy szándékosan megtévesztő jelzés történt. Ez alatt azt kell érteni, amikor egy bejelentő a telefonhívása pillanatában tudatában van annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általa jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesz, amelyre tűzoltóerők indulnak a megye különböző pontjairól. A kárhelyparancsnok azonban a helyszínre érve szembesül az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A fűtési szezonban vagyunk, és az ilyen jellegű jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor pár percen múlnak ember életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink!

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el!  hívta fel a figyelmet pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.