Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.12.05

Ismét remekelt a letenyei versmondó srác

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai támogatásával és a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével  november 26–27-én rendezte meg Bácsfeketehegyen (Szerbia) a XX. Dudás Kálmán Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozót. A két évtizedes múltra visszatekintő találkozó a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvénye.
A versenyre 70 magyar nyelvű amatőr versmondó érkezett a Kárpát-medence területéről gyermek-, ifjúsági- és felnőtt kategóriában. A jelentkezőknek készülniük kellett két művel az egyetemes magyar irodalomból, valamint egy verssel vagy prózával a határon túli magyar irodalomból.

 

letenye-horvath-bendeguz-versmondo-1.jpg

 

A magas színvonalú találkozó első napján a két elődöntőn nyújtott teljesítményük alapján választotta ki a neves szakemberekből álló zsűri, Pataki András rendező, színházvezető (Soproni Petőfi Színház), Vukosavljev Iván színművész (Soproni Petőfi Színház), Kovács Frigyes színművész (Szabadka), Bori Fekete Ágnes színész-drámatanár (Budapest), Lőrinc Tímea színművész (Zentai Magyar Kamaraszínház) és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó (Kunszentmiklós) a vasárnapi döntőbe jutott versenyzőket: döntésük alapján a 7-8. osztályosok kategóriájában Horváth Bendegúz, a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola 7. osztályos tanulója a II. helyet szerezte meg.

 

letenye-horvath-bendeguz-versmondo-2.jpg

 

Pataki András rendező elmondta, hogy az adventi várakozás időszakának kezdetén a versmondók megmutatták, hogyan lehet a vers által is újjászületni, s az európai kultúra teljesen kiürült és ronccsá fáradt állapotaiban ez a fajta újjászületés adhat új életet és új tartalmakat.
A kétnapos rendezvényen Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó Forr a dal már- az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készített előadását is megtekinthették a találkozó résztvevői, vendégei.