Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.01

Ismét finom nedű a város bora Letenyén

Negyvennegyedik borbírálatát rendezte meg tavasszal a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete. Az eseményre hagyományosan a Szapáry-Andrássy kastélyban került sor. A rendezvényt Farkas Szilárd polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy ismét személyes jelenléttel, a találkozás és baráti beszélgetés örömével vette kezdetét az esemény. A városvezető megnyitó beszédében azt is kiemelte: izgalommal várja, hogy idén mely fajta nyeri el a „város bora” címet.

Amióta létezik boros szervezet Letenyén – beleértve az elődünket, a kertbarát kört is –, minden évben megtartjuk a borbírálatot, melyet még a szigorú pandémiás időszakban is meg tudtuk oldani, hogy ne maradjon el – fogalmazott Somogyi András, a civil szervezet elnöke, aki így folytatta: a mostani bírálatunkra 135 minta érkezett, 41 fajta bor, 53 gazdától. Ebből 109 a fehér, 9 a rozé és 17 a vörös.

letenye-kuprivecz-jozsef-2022.jpg

(A letenyei Kuprivecz József a Zalai Da Bibere Borlovagrend tagja a 2021-es Város Borával)

A borokat 4 bírálóbizottság bírálta 4-4 fővel, melyek elnöke dr. Pálfi Dénes kertészmérnök volt, a bizottsági elnökök pedig Szládovics László, Simon Zoltán, Kovács Ottó, illetve dr. Pálfi Dénes is vezetett egy bizottságot. A negyvennegyedik borbírálaton 135 mintát bíráltak.

Térségi borbírálatról lévén szó a gazdák Tormaföldétől-Eszteregnyéig hozták mintáikat, de érkezett nevezés Horvátországból, valamint Szlovéniából is. Somogyi András a borok minőségéről szólva azt is hozzátette: elég nagy volt a szórás, az ítészek bizonyos esetekben jelentős különbséget tapasztaltak bor és bor között.

Az eredményhirdetésre a tradíciók szerint külön, gálavacsora keretében szokott sor kerülni, ennek időpontját a koronavírus járványhelyzet jövőbeni alakulása miatt még nem tűzték ki. Most úgy gondoljuk, hogy a díjátadást összehozzuk valamelyik jeles programmal. Felmerült az augusztusi Mura Menti Napok is – árulta el Somogyi András.

Farkas Szilárd honlapunknak elmondta: „Letenye Város Bora” címet Kuprivecz József szőlő- és bortermelő 2021-es évjáratú cserszegi fűszeres magyar nemesítésű fajtája nyerte el, melyből a város önkormányzata – a hagyományoknak megfelelően – 50 palackot vásárolt, melyet elsődlegesen prezentációs célokra használnak fel a jövőben.

A hivatalos díjátadó június 23-án lesz az Öreg-hegyi boronapincénél - értesült honlapunk.