Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.21

Horvát taxis hiénák 150 euróért hordják a menekülteket a letenyei határátkelőhöz

Zágrábból taxikkal és civil autókkal 24 illegális bevándorlót szállítottak vasárnap délután a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőre, ahol a magyar hatóságok buszokra szállították át az érkezőket - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

 

letenye-hatar-menekultek-7.jpg

 

Vasárnap kora estig egy autóbusszal 62 illegális bevándorlót szállítottak a letenyei határátkelőhöz a horvát hatóságok. Az előző két nap gyakorlatának megfelelően az utasokat a származási országukat firtató kérdés után egyesével irányították át két magyar buszra, majd a Somogy megyei Zákányba, az ottani vasútállomásra vitték tovább.

 

A késő délutáni órákban hét személyautó, taxik és civil járművek 24 migránst hoztak a magyar-horvát határátkelőre, ahol a magyar rendőrök ugyancsak buszra ültették át a magukat szíreknek és irakiaknak valló férfiakat. Mint a fuvarozóik nyíltan elmondták: autónként 150 euróért, Zágrábból indultak Letenyére, de információjuk szerint még akár 100-200 autó is érkezhet újabb migránsokkal.

 

A horvát hatóságok nem tiltják az ilyen fuvarokat, de Magyarországra ezekkel az autókkal nem léptek be a sofőrök, így mindegyikük visszafordulhatott a horvát fővárosba.
Az autópálya-átkelő forgalma továbbra is zavartalan, a határon változatlanul erős a rendőri jelenlét, és a helyszínre még szombaton vezényelt katonai egységek is biztosítják a rendőrök munkáját.

 

Mindeközben a magyar-szlovén határon, a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) átkelőnél az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy vasárnap délután csak az üres sátrak és bennük felállított ágyak vártak arra, hogy szükség esetén átmeneti szállást biztosítsanak. Lendván, egy egykori gyárterületen kialakított nagyobb gyűjtőponton ugyanakkor több száz illegális bevándorló tartózkodott a számukra biztosított sátrakban és azok környékén. MTI