Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.27

Horvát-magyar együttműködésben újult meg a letenyei Szapáry-Andrássy-kastély

Mintegy 600 ezer euró (több mint 190 millió forint) ráfordítással, magyar-horvát pályázati forrásból újították fel részlegesen a jelenleg művelődési házként használt Szapáry-Andrássy-kastélyt Letenyén.
A projekt menedzselését végző IMRO-DDK Non-profit Kft. által a pénteki átadás kapcsán az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programból valósult meg a rekonstrukció, amelyben Letenye önkormányzata mellett a horvátországi Prelog és Ludbreg városa is részes volt.

letenye-kastelyfelujitas-2019.jpg

(Szalagátvágás a pénteki ünnepségen a megújult letenyei kastély előtt)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Szűcs Márton, a Közös Titkárság vezetője, Dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja és Boros László, a Z-Pannon Kft. ügyvezető igazgatója, a beruházást végző cég vezetője. Városunkban a projektből mintegy 600.000 Euró (közel 200.000.000 Ft) összértékű beruházás valósult meg, mely régóta várt álom volt mindannyiunk számára - mondta a megnyitón Farkas Szilárd letenyei polgármester.

Az elindult úton nem állunk meg. Városunk képviselő-testülete elkötelezetten folytatni kívánja a megkezdett munkát, már kész koncepcióval rendelkezünk a kastély emeleti és homlokzati megújítására, melyet május 3. napjáig be kívánunk nyújtani a magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program következő pályázati ciklusában. Erősen és minden reménnyel a megkezdett közös úton abban bízunk, hogy az 1760-as évek közepén épült szakrálisunk hamarosan teljes pompájában mutatkozhat meg, mint ahogy arról a Márai Sándor idézetben hallott „közös célok és útkeresés” kérdése is hangot adtak - mondta a letenyei városvezető.

letenye-kastelyfelujitas-2.jpg

(Megújult a letenyei művelődési ház földszintje)

Az összesen három horvát és két magyar partner részvételével az Attractur elnevezésű projektre elnyert támogatás megközelíti a 1,5 millió eurót, ebből csaknem 600 ezer eurót fordítottak a zalai kisvárosban álló kastélyépület renoválására. Az összeg 85 százaléka európai uniós támogatás, 10 százaléka magyar állami hozzájárulás, a fennmaradó 5 százalék pedig Letenye önkormányzatának önerős kiegészítése.

letenye-turisztikai-iroda.jpg

(A régi gondnoki lakásból turisztikai irodát alakítottak ki)

Az 1700-as évek közepén barokk stílusban épült, majd az 1800-as években klasszicista elemekkel átépített kastély évtizedek óta művelődési házként funkcionál. A műemlékvédelem alatt álló épületben falkutatás és szondázó falfestés előzte meg a földszinti rész felújítását, amelynek során korszerűsítették a fűtési és az épületvillamossági rendszert, kicserélték a parkettát és a járólapokat, a festés mellett pedig renoválták a nyílászárókat. Az épületben egy turisztikai központot is kialakítottak és berendeztek a projekt részeként.

Az eredeti tervek szerint a kastély mindkét emeletét és homlokzatát is felújították volna, de az építőipari árak drasztikus emelkedése ezt nem tette lehetővé. Letenye önkormányzata egy új pályázati forrás keretében szeretné a felújítást folytatni - derül ki a tájékoztatásból.

A programot színesítette Horváth Bendegúz versmondó és a Mákvirág Citerazenekar.