Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.21

Határtalanul: Felvidéken jártak a letenyei iskolások

A Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola 7. évfolyamának 33 tanulója és 4 kísérő tanára a „Határtalanul!” pályázat jóvoltából 2017. május 29. és 31. között a „Andrássyak nyomában a Felvidéken!”  elnevezésű szlovákiai kiránduláson vehetett  részt. A látogatással az iskolánk névadójának, gróf Andrássy Gyulának és családjának történelmi, gazdasági és kulturális munkásságának adóztunk tisztelettel.

 

letenye-iskola-hatartalanul-2017.jpg


Utazásunk első helyszíne a Gömöralmágyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola volt. Az ismerkedés után az ottani diákokkal közösen kulturális programot szerveztünk, elültettük a barátság fáját, majd a  hetedikesekkel focimeccset játszottunk.


A három nap során főbb állomásaink voltak Rozsnyó, Betlér, Lőcse, Igló, Csütörtökhely, Márkusfalva, Szepesszombat. Ezeken a helyszíneken történelmi sétát tettünk, melynek során a magyar történelemhez kötődő épületeket és helyszíneket tekintettük meg. A gyerekek számára a legnagyobb élményt a Késmárki és a Szepesi vár jelentette, ahol rajzversenyt is szerveztünk.

 

A kassai Szent Erzsébet Dóm altemplomában II. Rákóczi Ferenc sírjánál koszorút helyeztünk el és elmondtuk a fejedelem „Ima a hazáért nehéz időkben” című imáját.
A kiránduláson sok élménnyel gazdagodtunk, meghatódva álltunk a történelem dicső emlékeit őrző színtereken, de a táj szépsége is elbűvölt minket. Ez volt a legjobb iskolai kirándulásunk! (A letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola 7. osztályos tanulói)