Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.14

Hangszereket készít szívvel-lélekkel a letenyei születésű Ádám Zsolt

Ádám Zsolt népi iparművész több mint húsz éve foglalkozik hangszerkészítéssel. Asztalosnak tanult, majd bútorok gyártásával és restaurálásával foglalkozott. Zala megyében született, jelenleg Királyerdőben él és dolgozik. Főként ütős- és fúvós hangszereket, valamint konyhai eszközöket készít. A népművészet szeretete, az alkotás tisztelete jól tükröződik munkáin. A zeneiskolák egyik legnépszerűbb hangszeréből, a furulyából készít a legtöbbet, amelyen maga is kiválóan játszik, akárcsak a kavalon.

 

adam-zsolt-nepi-iparmuvesz.jpg

adam-zsolt-nepi-iparmuvesz-2.jpg

 

„Családom kötődik a zenéhez, nagyapám hobbi szinten citerázott, gyermekkoromban én is pengettem. Tizenévesen először egy kiszáradt lopótökből farigcsáltam dobot. Az első fából készült kézműves hangszerem pedig egy furulya volt. Mindennek már legalább harminc éve” – meséli Zsolt.

„Vonzódom a zenéhez, különösen a népzenéhez, amely több ezer éve csiszolódik. A honfoglalás kori hangszerekből néhány csontfurulya maradt meg, megrendelésre készítek keveset. Citerával is próbálkoztam, de a megmunkálása nehézkes. Hangszereim cseresznye, dió és jávor fából készülnek, a keményebbek kőrisből.

Legnépszerűbbek a népi furulyák, de keresettek még a tilinkók, a moldvai kavalok, a somogyi hosszúfurulyák, fuvolák, ír furulyák, regős sípok és az ikerfurulyák is. A gyerekeknek pedig szívesen készítek madár, dió vagy vonatsípot, melyeket a vásárokon ki is próbálhatnak” -magyarázza Zsolt. És, hogy miért éppen Csepelen kötött ki, egyszerű a válasz:  „A 77 magyar népmesén nőttem fel. Vidéki gyerekként egy kicsiny faluból elvágyódtam szerencsét próbálni. Úgy gondoltam, a fővárosban több lehetőség adódhat. Azért költöztem Csepelre, mert imádok horgászni. Ezt a szigetet jobbról is, balról is a Duna veszi körül, a természetközelség pedig vonzott.

 

adam-zsolt-nepi-iparmuvesz-3.jpg

adam-zsolt-nepi-iparmuvesz-4.jpg

 

25 éve járom az országot, az évek alatt sokan megismertek. Szeretem a vándoréletet, a közvetlen kommunikációt, a találkozásokat az emberekkel. Az iskolai megrendelések mellett hangszerüzletekbe is szállítok, főként furulyákat, néha dobokat. Nagyon szeretek főzni, ezért közel hat éve belevágtam a konyhai eszközök gyártásába is. Ezek főleg serpenyős, tepsis ételekhez, vokhoz használható fakanalak, lapátok, főző alkalmatosságok, csipeszek. Igyekszem ezeket az eszközöket is úgy kialakítani, hogy a praktikum mellett esztétikai élményt is nyújtsanak” -mondja Zsolt.

„Most egy fülesbagoly formájú vágódeszkán dolgozom és saját tervezésű pizzalapátot készítek. Szeretem az új ötleteket, csak a rajztervek utána állok neki a megmunkálásnak. Fontos, hogy jól eltaláljam az arányokat. Termékeimbe ligatúrát égetek, az összevont betűk a nevemet jelzik. Bár az elmúlt év kissé nehéz volt, a legfontosabb, hogy örömömet leljem, abban, amit csinálok, megtérüljön a belefektetett energia.  Alkotóműhelyem nyitott, előzetes egyeztetés után, bárki kedvére válogathat, vásárolhat”- tette hozzá Zsolt.

A hangszerek és a konyhai eszközök az alábbi linken megtekinthetők: fahangado.hu (Forrás és fotók: Csepeli Hírmondó - Facebook)