Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.20

Ha kell, életeket is mentenek a letenyei önkéntes tűzoltók

A letenyei székhelyű Körzeti Tűzoltó Egyesület (Letenye ÖTE) a múlt héten pénteken tartotta meg éves, rendes közgyűlését a helyi Happy Bike Kerékpáros Centrumban. A rendezvényen, a meghívásunkat elfogadva részt vett a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltó parancsnoka, a Letenye Katasztrófavédelmi Őrs Parancsnoka, a horvátországi Hodosan Tűzoltó Egyesület vezetősége, a szlovéniai Lendva és Csente Tűzoltó egyesületek delegációja, a Becsehely Tűzoltó Egyesület elnöke, a Borsfai Polgárőr Egyesület elnöke, és nem utolsó sorban a székhelyünk szerinti Letenye és Kistolmács települések polgármesterei - mondta lapunknak Kovács Tibor az egyesület elnöke.

letenye-ote-2020-1.jpg

(Kovács Tibor a Letenye ÖTE elnöke az elmúlt év teljesítményéről is beszámolt)

Az elnöki beszámolóban elhangzott, hogy az egyesület tavaly három nyílt, mindenki által látogatható rendezvényt tartott. A nemzeti ünnepek megtartása mellette, a társ és baráti egyesületek meghívásának eleget téve részt vettek hivatalos és ünnepi letenyei rendezvényeken. Az ifjúsági csapat a 2019-ben a Lakhegyen tartott megyei CTIF versenyen II. helyezést ért el. A Letenye ÖTE legidősebb tagjai a szlovéniai Csentén tartott Veterán Tűzoltó Versenyen 6. helyezést értek el.

Ernszt Gábor egyesületi parancsnok beszámolójában többek között elmondta, 2019-ben 30 esetben vonultak kárhelyszínekre, részben a letenyei Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos állományával, részben önállóan. A beavatkozások mellett 11 esetben nyújtottak segítséget kármegelőző munkálatokban, valamint 6 esetben kaptak felkérést iskoláktól bemutatók tartására, további 2 szakmai gyakorlatot is sikeresen végrehajtottak.

letenye-ote-2020-2.jpg

(Ernszt Gábor a Letenye ÖTE parancsnokának évértékelője)

A Letenye ÖTE a tavalyi szakmai és civil pályázatokon 406 ezer forint értékben dugólétra-készletet, és 750 ezer forint értékben működési költséget nyert el, amelyből, egy környékbeli vállalkozó támogatásával közösen, megújultak a 42 éves tűzoltóautójuk megkülönböztető jelzései, jobban láthatóvá és hallhatóvá válva ezáltal a vonulások alkalmával.

A pénzügyi beszámoló szerint jól sáfárkodtak a pályázatokon elnyert, valamint az önkormányzatok által adott támogatásokkal, a magánszemélyek adományaival is. A 2020-s évet jó pénzügyi kondícióval kezdték meg. A felügyelő bizottság értékelése alapján jól és szabályosan gazdálkodtak, illetve törvényeknek megfelelően működtek.

letenye-ote-2020-3.jpg

(Farkas Szilárd letenyei polgármester további támogatásokról biztosította az önkéntes tűzoltókat)

Farkas Szilárd letenyei polgármester megköszönte a Letenye ÖTE egész éves munkáját és az önkormányzatnak nyújtott segítséget. Mint mondta a város a közeljövőben visszakapja a volt Kossuth utcai tűzoltó szertár épületét, amelyre már benyújtották igényüket az önkéntesek, akik meg is kaphatják azt.

A közgyűlésen két újabb tag felvételére is sor került.

A 133 éves, 72 tagú Letenye ÖTE az idén a hagyományos nyílt rendezvényeik megtartása mellett, tovább folytatja a szakmai munkavégzés technikai és humán oldalának erősítését, az ifjúságnevelési célkitűzésit, a székhely szerinti és a környező településeken élők segítését, a kármegelőző és kármentő munkálatokat, segítségnyújtásokat a hozzájuk forduló magánszemélyeknek, szervezeteknek, vállalkozásoknak és önkormányzatoknak.