Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.20

Gerzson után Bélát is levágták Letenyén

Korábban már írtunk egy 2 éve történt letenyei disznóvágásról, amikor a rekordernek tűnő, közel 500 kilós, 4 éves Gerzsont vágták le a letenyei Orsós Józsefék portáján. Most egy valamivel kisebb, Béla nevű 360 kilós ártányt (herélt kandisznó) vágtak le Letenyén, de a hús utánpótlás miatt egy bikát is "feláldoztak" a Sport utcai ház udvarán.

Nagy volt a készülődés szombat reggel Orsóséknál, ahol mesteremberek segítségével elsőként egy termelőszövetkezettől vett bikát, majd a Béla nevű kandisznót vágták le eu-konform módszerrel. A bika több mint 400 kilót nyomott, ezt dolgozták fel először, majd Béla perzselése, bontása és darabolása volt soron.

A házigazda elmondta, gyerekkora óta részt vesz a disznóvágásokon s bár ez falusi a hagyomány már-már kiveszőben van, ők folytatják tovább. A két levágott állat összsúlya megközelíti a 900 kilót, ebből nagyjából 600 kiló színhús "jön le", melynek többségét a 11 tagú család fogyasztja el.

Az ügyes kezű asszonyoknak és a szakembereknek köszönhetően késő délutánra a majd 1 tonnányi csontot és húst feldolgozták, a következő disznóvágást húsvét körül tervezik Letenyén, ahol még 22 disznó vár arra, hogy előbb vagy utóbb a tányérakra kerüljön.

 

 

loading...