Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.26

Gázszivárgás miatt több száz fogyasztónál nem volt gáz és áram Letenyén

Egy gázelzáró-szerelvény alatti csőtörés miatt Letenyén több száz fogyasztónál órákon át szünetelt csütörtökön a gáz- és az áramszolgáltatás, amely 17 órára állt helyre.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján azt közölte, hogy kora délután egy letenyei, Petőfi utcai lakóház bekötővezetékénél kezdett el szivárogni a földgáz, de a problémát nem lehetett megszüntetni, mert a meghibásodás az elzárószerelvény előtti vezetékszakaszon volt.

letenye-gazszivargas.jpg

A tűzoltók és a rendőrök a közelben lévő 13 lakóházat kiürítették, ez mintegy húsz embert érintett.
Az erősen korrodált vezeték miatt a tűzoltók vízsugárral igyekeztek mérsékelni a gáz terjedését. Az elektromos szolgáltató szakemberei a robbanásveszély megelőzése érdekében leválasztották a hálózatról a környező elektromos vezetékeket, a gázszolgáltató pedig tűzoltói biztosítással kezdte meg a hibás szakasz cseréjét.

Farkas Szilárd (független) polgármester az MTI megkeresésére elmondta: a közműhiba miatt 11 utcában összesen 274 épületben szünetelt ideiglenesen az áram- és a gázszolgáltatás. A hiba elhárítása után, 17 órára állt helyre mindkét közműrendszer, az érintett lakókat a tűzoltók és a rendőrök hangosbemondón tájékoztatták arról, hogy a gázóráknál hogyan indíthatják újra a szolgáltatást.

letenye-gazszivargas-2.jpg

letenye-gazszivargas-3.jpg

Az esettel kapcsolatban a letenyei székhelyű Körzeti Tűzoltó Egyesület Facebook oldalán ezt írta:

A mai napon gázömléshez kaptunk riasztást. A helyszínre a letenyei és a nagykanizsai hivatásos kollégákkal vonultunk. A gázömlést egy ingatlan falán lévő méretlen vezeték törése okozta. Az ingatlan körzetében 20 családot kellett kitelepíteni, elzárni a közműveket a nagyobb kár megelőzése érdekében.

Az áramló gázt a szolgáltató kiérkezéséig vízsugárral kellett oszlatni, hígítani a robbanás veszély megakadályozása érdekében. Erre újfent a város vízhálózatát kellett igénybe venni. A gázömlés megszüntetését és a gázszolgáltatás helyre állítását 3 óra alatt sikerült elvégezni.

(Fotók: Kósi Zsolt tű.hdgy - Zala MKI - BM OKF Médiaszerver)