Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.06.27

Fúvósok randevúztak a letenyei strandon

Június 24-én (szombaton) a letenyei termálfürdő és kemping nyitása napján első ízben került megrendezésre a kisvárosban a Horvát Nemzetiségi Kulturális Randevú és Fúvószenekari Találkozó. A zenekarok zenés felvonulásával vette kezdetét a monstre program, mely során az együttesek zenés felvonulás keretében a kemping területére érkeztek, ahol a karnagyok felváltva vezényelték a több száz főből álló együttesek alkotta formációt, melyektől indulózenéket hallhatott a szépszámú publikum. Ezt követően a kempingben felállított rendezvénysátorban folytatódott a program, melyet ünnepélyes keretek között Cseresnyés Péter államtitkár a rendezvény fővédnöke és Farkas Szilárd letenyei polgármester nyitott meg.

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-1.jpg

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-2.jpg

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-3.jpg

 

A műsor során fellépett Letenye Város Fúvószenekara, a Nagykanizsai Horvát Kórus, a Horvátországból érkezett prelogi fúvószenekar, a Tótszerdahelyi Horvát Kórus, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Stobos Tamburazenekar, a Körmendi Fúvószenekar, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar és a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar. Friman Martin főszervező a letenyeiek karnagya, egyben a helyi művészeti iskola tanára honlapunknak elmondta, tavaly télen kezdték meg a találkozó megszervezését és tulajdonképpen az összes zenekart baráti szálak kötik össze, például a letenyei karnagy más főiskolai tanulmányai alatt is játszott a sásdiaknál. Az előadott művek széles repertoárt öleltek fel, a felcsendült dallamok között komolyzene, indulók, könnyűzenei egyvelegek és filmzenék és természetesen autentikus horvát dalok is hallhatók voltak.

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-4.jpg

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-5.jpg

 

letenye-fuvostalalkozo-2017-6.jpg


A rendezvény támogatói voltak a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi Derű Zeneegyesület, a Zala megyei és a letenyei önkormányzat, a tótszerdahelyi Stipan Blazetin Művelődési Intézet, a Letenyei Polgári Egylet, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár valamint Benkő Lajos vállalkozó. A jövővel kapcsolatban Friman Martintól megtudtuk, 2018-ban alapításának 35. évfordulóját ünnepli Letenye Város Alapfokú Művészeti iskolája és a városi fúvószenekar, a jeles jubileum méltó megünneplésére egy nagyrendezvényt, fúvószenekari találkozót szerveznek Letenyére.