Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.01

Földrengés: Letenyéről és több megyéből érkeztek adományok Horvátországnak

Amint azt az elmúlt napokban tapasztalhattuk, erős földrengés rázta meg a szomszédos Horvátország fővárosát és annak környékét. A rengéseket városunkban is éreztük. Zágráb mellett 40-50 km-re, a földmozgás következtében lakóházak, otthonok, intézményi épületek semmisültek meg pillanatok alatt. Sajnos halálos áldozatai is vannak a heves földmozgásnak, melyet sajnos utórengések követtek és követnek még most is.

Letenye Város Önkormányzata, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal közösen, Gyuricz Mária elnök asszonnyal egyeztetve december 29-én délután felhívást intézett és tett közzé a közösségi oldalon, a horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére, mely felhíváshoz számos környékbeli település, a képviselő-testület és bizottságok tagjai, vállalkozások, civil szervezetek, egyházközségek és magánszemélyek is csatlakoztak Zala, Vas és Somogy megyéből.
Példaértékű összefogásnak és gyűjtésnek lehettünk tanúi az elmúlt napokban!

 

horvatorszag-foldrenges-letenye-adomany-1.jpg

horvatorszag-foldrenges-letenye-adomany-2.jpg

 

December 30-án a felhívásnak köszönhetően, rekord mennyiségű adomány érkezett a letenyei gyűjtőhelyekre. Gyűjtőhelyenként 4-5 millió forint nagyságrendet is meghaladta az adományok értéke.
Több, mint 10 millió forint értékű adomány gyűlt össze, mely felajánlások szállítására ma délelőtt 10:00 órakor került sor. Összesen 3 kistehergépjármű és 6 kisbusz vett részt a logisztikai feladatokban. A határátlépést követően Letenye város testvételepülésére, Perlakra érkeztünk, ahol polgármester úr és a hivatal munkatársai fogadtak minket, köszönték meg munkánkat, segítségünket. Sokunknak könnybe lábadt a szeme és elérzékenyültünk, amikor a megtörtént, borzalmas eseményeket felidéztük, vagy amikor a gyűjtőponton tapssal fogadtak minket a vöröskeresztes munkatársak.

 

horvatorszag-foldrenges-letenye-adomany-3.jpg

horvatorszag-foldrenges-letenye-adomany-4.jpg

 

Utunk Perlakot követően Csáktornya városa melletti gyűjtőpontra vezetett, ahol a horvátországi vöröskereszt munkatársaival közösen rakodtunk ki, majd megérkezett Muraköz megye főispánja és helyettese is a helyszínre. Utunkat végigkísérte Dr. Koósz Attila tiszteletbeli konzul és Margit Mirić ligetvári iskolaigazgató, vöröskeresztes koordinátor is. A gyűjtőponton rövid megszólalásomban elmondtam, hogy kötelességünknek éreztük és érezzük azt, hogy azonnali segítséget nyújtsunk horvát barátainknak. Ilyenkor az időtényező valamennyi károsult számára nagyon fontos!

Ezúton mondok köszönetet valamennyi letenyei és környékbeli, vidéki állampolgárnak, a települési és nemzetiségi önkormányzatoknak, helyi és vidéki vállalkozóknak, az egyházközségeknek, civil szervezeteknek, önkéntes szervezeteknek, pártoknak, akik segítséget nyújtottak adományaikkal, munkájukkal, szervezésükkel, koordinálásukkal. Külön köszönetemet fejezem ki a szállításban résztvevő segítőknek!

A horvátországi földrengés sújtotta települések lakóinak mély együttérzésemet, az elhunyt áldozatok családtagjainak pedig őszinte részvétemet fejezem ki!
Isten óvjon valamennyiünket! - írta Facebook oldalán december 31-én Farkas Szilárd letenyei polgármester. (Fotók: Farkas Szilárd)