Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.01

Fiatalos lendületben a letenyei művészeti iskola

Letenye Város Fúvószenekarának Újévi koncertje is bizonyította, hogy nagyfokú érdeklődés övezi a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak és tanárainak munkáját.
Az iskola az idei évben közel 200 növendék részére biztosítja a zene- és tánctanulást – tudtuk meg az iskola igazgatójától, Proszenyák Istvántól. Ők természetesen nem csak Letenyéről, hanem a járás 10 településéről járnak az intézménybe, betöltve ezáltal egyfajta térségi szerepkört.

 

letenye-friman-martin.jpg

(Friman Martin zenetanár a letenyei ifjúsági fúvószenekar próbáján)


Az itt dolgozó zenetanárok elkötelezett hívei az ide járó gyermekek komplex művészeti nevelésének. A zene tanításának kapcsán egész embert formáló „munkának” tekintik saját hivatásukat. Ennek szellemében vállalkoztak az elmúlt évben az Innovatív iskolák fejlesztése c. Támop – pályázat benyújtására, (lásd Letenye művészeti nevelésének fejlesztése a magas színvonalú oktatás keretében) melynek sikeres elbírálása révén zenei sporttábort és táncos ökotábort szervezhettek.
Fiatalos lendületet kapott azáltal az iskola, hogy pályakezdő pedagógusok is bekapcsolódtak az itt folyó munkába. Az idei tanévtől új fafúvós tanárnőt, Lukács Adriennt, immár 4 éve pedig fiatal rézfúvós- és tánctanárt alkalmazott az iskola, akik dinamikus lendületet hoztak az intézmény mindennapjaiba. Friman Martin, a rézfúvós tanszak tanára – aki szintén ebben a zeneiskolában kezdte tanulmányait – ifjúsági fúvószenekart alapított és elkötelezett híve a zenekari utánpótlás nevelésének. A letenyei karácsonyi programsorozatot novemberben adventi, templomi koncerttel színesítette az együttes.

 

muik-david-tanctanar.jpg

(Muik Dávid tánctanár növendékeivel)


Az iskola 80 iskolás korú tanítványt oktató tánctanára, Muik Dávid óvodás korú kis növendékekkel is büszkélkedhet. A táncosok számtalan fellépést tudhatnak már maguk mögött. A helyi és városkörnyéki szerepléseken túl a megye táncversenyeiről is több éremmel tértek haza.
Kiemelt figyelmet fordít az intézmény a tehetséggondozásra, ebben a tanévben megkapta a „Regisztrált Tehetségpont” minősítést is.
Több éve már növendékeik rendszeres résztvevői a megyei és országos zenei (hangszeres) versenyeknek, több diák nyert sikeres felvételit művészeti szakközépiskolákba.
Sokoldalú erkölcsi és anyagi támogatást kap az iskola polgármesteri, önkormányzati és tankerületi szinten egyaránt. A támogatásoknak köszönhetően a tavalyi évben megkezdődtek az intézmény állagmegóvási munkái, melynek keretén belül szinte teljesen megújult az iskola. A táncterem és a vizes blokk felújításra került, a fűtés rekonstrukció is folyamatban van, sőt még – egyéni felajánlásnak köszönhetően – komplett kerítéssel is gazdagabb lett az iskola.
A művészeti iskola ebben az évben is gazdag programsorozatot tervez, melynek megvalósításához a pedagógusok és a támogatók lelkesedésében nem lesz hiány.