Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.24

Felhőszakadás Letenyén

Hétfőn késő délután villámokkal érkezett a zivatarzóna Letenye fölé. Először csak eső esett, majd éjszaka hatalmas felhőszakadás tört rá a városra.

 

letenye-felhoszakadas-2016-1.jpg

 

letenye-felhoszakadas-2016-2.jpg

 

A település Nagykanizsa irányába irányába lévő részén, a Bajcsy utcában - amit már többször lepett el a szántóföldekről lezúduló sár - másfél kilométer hosszú sártenger gyűlt fel a 7-es főúton, ami miatt először alig, később csak nehezen tudtak tudott haladni a forgalom. A benzinkút melletti fémtelep, étterem, dohánybolt és autósbolt előtt szinte fél méteres sár gyűlt fel, amit először a helyi vállalkozók saját erőgépeikkel tisztítottak meg.

 

letenye-felhoszakadas-2016-3.jpg

 

letenye-felhoszakadas-2016-4.jpg

 

A közelben lévő házak kertjeit, mellékhelyiségeit ellepte a sár és a víz, a szemben lévő furnérüzem bejáratát is gépekkel kellett szabaddá tenni. Az ipari park területére is sár és víz ömlött be, itt és később az étterem előtt a becsehelyi önkéntes tűzoltók segítettek. A városban a Kárpáti utcában hömpölygött a földekről lezúduló sár, a József Attila utcában a letenyei önkéntes lánglovagok szivattyúztak egy vízzel elárasztott pincénél.

 

letenye-felhoszakadas-2016-5.jpg

 

letenye-felhoszakadas-2016-6.jpg

 

Zajk és Kistolmács között a szántóföldekről mosta le a termőréteg tetejét a víz. Zajk főutcáján akkora volt a sár, hogy ott a letenyeieknek kellett az utat lemosni. A felhőszakadás után a mentesítésben részt a közútkezelő járműparkja és a helyi járási Mura Mentőcsoport is. A Letenyén keletkezett kár több millió forint.