Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.01

Farkas Szilárd letenyei polgármester adventi köszöntője

Advent első vasárnapjával megkezdődik az egyházi évnek az az időszaka, amikor Jézus Krisztus eljövetelére, az ő születésére, Karácsony ünnepére készülünk a várakozás idejében. A szó, „advent”, azt jelenti, „eljövetel” vagy más kifejezéssel „Úrjövet.”

 

letenye-advent-2018.jpg

 

Több, mint kétezer évvel ezelőtt maga az Isten Fia, Jézus Krisztus jött el a világba. És hogy megmutassa, mennyire szeret bennünket, születése helyeként nem gazdag királyi palotát választott magának, hanem egy szegényes istállót Betlehem városában. Egyszerűsége ellenére mégis ez a legcsodálatosabb születésnap az egész világon: az Istengyermek születésnapja, Szenteste, Karácsony éjszakája.

 

A megváltó megszületése óta hisszük: csak a szeretetben születhet újjá az élet. A szeretet ünnepén pedig felerősödnek az érzelmeink családunk, közösségünk iránt. Sétálunk az ünnepi fényekben, rácsodálkozunk arra, milyen bensőséges, milyen meghitt képét mutatja ilyenkor minden utca, minden ház. Advent várakozó csendje, öröme, kedves szokásai az igazat hozzák vissza és mutatják fel. „Az örök szépséget, ami csak gyermekségünk világában található meg” – írja egy vallomásában Weöres Sándor. Újra és újra oda kell visszamennünk, abban a fényben merítkeznünk, szeretnünk és adakoznunk. Csak a szeretetben születhet újjá az életünk, az őrlő napok és órák helyébe lépő végtelen türelemben.

 

Nemsokára megszólal a Karácsonyi csengő, amelynek hangja a családot, az otthon melegét juttatja eszünkbe. Ismét gondolhatunk szeretteinkre, barátainkra, és figyelhetünk arra, hogy mit nyújthatunk azoknak, akik fontosak a számunkra.

 

Nincs szebb ajándék annál, mint amikor az egymástól elszakadt családtagok visszakapják egymást. Nincs nagyobb boldogság az egymásra találás öröménél. Ahogy Pilinszky János írja: „…nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és ,,jogosabb” birtoklás se, mint szeretnünk azt, akit szeretünk, és aki szeret minket.”

 

letenye-farkas-szilard-polgarmester-2018.jpg

 

Nem a drága ajándékok jelentik a fényt a lelkünkben, hanem a szándék, hogy önmagunktól mit adhatunk önzetlenül. Ahol béke és szeretet van, ott meghitt, bensőséges kapcsolatokra épülő családot, közösséget lehet teremteni. Figyeljünk arra, hogy a szeretet lángja ne csak néhány napig, az ünnep idején éljen a szívünkben, hanem a hétköznapokon is megmaradjon az izzása. Éljünk úgy, hogy szeretettel viseltessünk embertársaink iránt, hogy életünkben ne legyen helye a haragnak és a gyűlölködésnek.

 

Letenye Város Képviselő-testülete és magam nevében kívánok a város minden polgárának meghitt, várakozással teli adventi időszakot, szeretetteljes, áldott Karácsonyt és békés, boldog, eredményekben gazdag Új Évet! Kívánom, hogy az elkövetkezendő 2019-es Esztendőben is a szeretet, az összefogás az együttgondolkodás jellemezze hétköznapjainkat, mindennapjainkat. Ehhez kívánok Mindannyiuknak jó erőt, egészséget, jókedvet és lelki békét!

Farkas Szilárd polgármester