Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.02.08

Falusi disznóvágás Letenyén

Január 28-án került megrendezésre városunkban a II. Letenyei Hagyományőrző Népi Disznóvágás, amelyet a település önkormányzata és civilek közösen szerveztek meg. Gyuricz Mária főszervező, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Letenye Médiának elmondta, két disznót, egy 350 és egy 150 kilósat vásároltak meg Muraszemenyéről, melyeket a perzselés után szakemberek bontottak fel a város főterén, majd a rendezvénysátorban különféle, ízes ételeket főztek, sütöttek belőlük a helyi civil szervezetek ügyes csapatai.

 

letenye-disznovagas-1.jpg

 

letenye-disznovagas-2.jpg

 

A Mura Mentőcsoport toros pörköltet, a Derűs Évek Nyugdíjas Klub véres hurkát, a Letenyéért Közéleti Egyesület húsos káposztát és sült húst, a Dunántúli St. Flórián Hagyományőrző Olimpiai Tűzoltó Egyesület a Derű Zeneegyesülettel közösen sült kolbászt, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat húsos káposztát, hagymás toros húst, a Fidesz KDNP csapata csülök pörköltet, a Letenyei Polgári Egylet lesütött húst és abált szalonnát készített. A program nemzetközivé is vált, hiszen a közeli Júlián hegyen már régóta pincével és szőlővel rendelkező Ivan Gudlin édesanyjával a horvátországi, goricani és prelogi ízeket prezentálta a finom húspogácsával, a pjeskavicával - mondta honlapunknak Gyuricz Mária.

 

letenye-disznovagas-3.jpg


Az eseményre Tótszentmártonból hívtak profi lakodalmas zenészeket és fellépett a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat éneklő csoportja is. A programot hivatalosan kora délután Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki elmondta, maga is falusi születésű lévén örül annak, hogy egyre több önkormányzat és civil szervezet kelti újra életre a régi, már-már elfeledett hagyományokat. Kiemelte, Letenye különösen élen jár a nép hagyományok felélesztésében. Majd Farkas Szilárd letenyei polgármester köszönte meg a kora reggel tartó munkát a civileknek és a segítőknek egyaránt és ajándékot nyújtott át a szervezetek képviselőinek. Letenyén a városi disznóvágás és a dínomdánom késő estig tartott, az összes finomság az utolsó falatig elfogyott.